Ексклюзиви
вівторок, 24 січня 2017 13:53

Польща розсекретила важливий документ

Польща розсекретила важливий документ

Польща оприлюднила секретний документ про "початок переходу уряду Дональда Туска від проукраїнської зовнішньої політики, до політики проросійської". Так його охарактеризував глава зовнішньополітичного відомства країни. "Тези про політику Польщі щодо Росії і України" підписав 2008 року тодішній директор східного департаменту МЗС Польщі Ярослав Браткевич.

Про це повідомляє "Українська правда".

Обмеження щодо секретності документа зняли у жовтні 2015-го.

"Ці тези стали початком відмови від проукраїнської політики на користь політики проросійської. Автори не мали ілюзій щодо успіху, але визнали, що "проросійськість" має стати своєрідним інструментом, трюком для Заходу, хотіли таким чином отримати вищу репутацію на Заході", – так прокоментував документ глава польського МЗС Вітольд Ващиковський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "На українців чекає шок", - дипломат дав прогноз на 2017 рік

За його словами, саме в той момент у зовнішній політиці Польщі стався "відхід від політики Гедройца, хоча сьогодні у цьому звинувачують нинішній уряд".

"Автори документу стверджують, що сучасна Росія не керована месіаністичною ідеологією чи іншою ідеологією такого типу. Це вкрай хибна теза, адже Росія вже в той час керувала ідеологією, керується і сьогодні. Цєю концепцією є концепція Олександра Дугіна про створення "русского мира", – наголошує глава польського МЗС.

Ващиковський зазначив, що автори документа "маргіналізують Україну, в той час як Росію вважають за країну, яка не загрожує, є джерелом сировини та має бажання співпрацювати".

Глава МЗС зауважив, що "повністю хибною є теза про те, польсько-українські відносини є неважливі та дрібні, такі, що ґрунтуються на особистих взаєминах, наприклад, Олександра Квасневського та Леоніда Кучми".

"Абсолютно помилкова теза про те, що Росія не буде готова ризикнути зіткнутися з об'єднаною Європою і Заходом, вже через кілька місяців ми мали Грузію, а тепер маємо три роки війни в Україні", - додав він.

Зараз ви читаєте новину «Польща розсекретила важливий документ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути