понеділок, 14 вересня 2020 11:52

Польща попередила про найбільшу небезпеку завершення "Північного потоку-2"

Польща попередила про найбільшу небезпеку завершення "Північного потоку-2"
Прем'єр Польщі вважає, що Німеччина повинна зупинити газовий проєкт "Північний потік - 2". Фото: Belsat

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що Німеччина повинна зупинити газовий проєкт "Північний потік-2", оскільки він підриває енергетичну політику ЄС зсередини та є особливо небезпечним через свій вплив на країну.

Про це він повідомив у статті, опублікованій в неділю, 13 вересня, у німецькій щоденній газеті Frankfurter Allgemeine Zeitung.

За словами Моравецького, неможливо вести конструктивний діалог з державою, яка порушує міжнародні стандарти і норми міжнародного права не тільки у себе вдома, а й на території держав-членів ЄС і НАТО.

"Спроба отруїти головного активіста опозиції Олексія Навального забороненою хімічною речовиною за 2 дні до запланованих дебатів щодо відносин між ЄС і Росією, які мали відбутися в Берліні, є викликом для всієї демократичної спільноти. Не можна здалеку погрожувати Росії вказівним пальцем, а потім вступити в проєкт "Північний потік-2" з групою "Газпром", - заявив Моравецький.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Північний потік-2" можуть не добудувати: компанія-учасник російського проєкту зробила шокуючу заяву

Він вважає, що трубопровід "Північного потоку-2" перетворить Європу на залежну від поставок російського газу і надасть олігархам значний фінансовий вплив.

"Найнебезпечніше в цьому те, що Росія під прикриттям економічної співпраці набуває впливу на поведінку одного з найбільш важливих в економічному і політичному відношенні партнерів в ЄС і НАТО - Німеччини. Європа повинна оцінити ситуацію в Білорусі і напад Навального як, можливо, останній пам'ятний знак. Єдиний раціональний вихід - відмовитися від проєкту "Північний потік-2", - повідомив Моравецький.

"Північний потік-2" - російський газогін, який будує компанія Nord Stream 2 AG. Єдиним акціонером останньої є Газпром. Загальна потужність газопроводу з уже наявним "Північним потоком" становить 55 млрд куб. м газу. "Північний потік-2" пролягатиме вздовж газопроводу "Північний потік" дном Балтійського моря до німецького міста Грайфсвальд, щоб мінімізувати прокачування газу через Україну. Його введуть у роботу не пізніше першого кварталу 2021 року, заявив посол Німеччини в Росії Геза Андреас фон Гайр.

Зараз ви читаєте новину «Польща попередила про найбільшу небезпеку завершення "Північного потоку-2"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути