Ексклюзиви
вівторок, 07 листопада 2017 06:06

Показали, як живе 121-річний чоловік

"Дону Целіно" виповнився 121 рік. Так зазначено в його ID-картці громадянина Республіки Чилі. Це на 4 роки більше, ніж у найстарішої людини, котра офіційно занесена в Книгу рекордів Гіннесса.

Історію чилійця, сповнену загадок та "білих плям" розповів The Guardian.

Марта Рамірес зізнається, що коли вона дала прихисток 99 річному чоловікові, вона не очікувала, що гість залишиться у неї на так довго. Тоді їй було 63, зараз 85.

Целіно Віллануева Харамільо народився 1896 — він на рік молодший від Георга VI, батька королеви Великобританії Єлизавети ІІ. Харамільо втратив своє свідоцтво про народження 20 років тому, в пожежі.

Ніхто в Чилі, в тому числі президент і міністри юстиції, котрий особисто перевірив картку Харамільо у 2016, не сумніваються в тому, що він дійсно довгожитель.

Целіно відсвяткував свій 120-річний ювілей минулого року.

Хараміло народився у місті Ріо Буено. В рік його народження відбулися перші сучасні Олімпійські ігри, до США увійшов 45-й штат Юта, а Генрі Форд випустив свій перший транспортний засіб.

Про юність важко щось дізнатися у Харамільо, оскільки з ним важко спілкуватися. Але відомо, що він більшість часу працював на фермах. Останні 30 років він пропрацював на землевласника Амбросіо Толедо. Коли "дону Целіно" виповнилося 80, працедавець виставив його на вулицю, повідомивши, що знайшов молодшого працівника.

Харамільо заробив лише невелику пенсію.

Він вирушив до найближчого села. Там він орендував невелику халабуду з відкритим вогнищем посередині. Одного дня це вогнище і спалило його житло. Місцеві діти, котрі зараз уже стали дорослими, згадують, що Харамільо нагадував їм ельфа, котрий бродив по селу з торбинкою на плечі. Він вирощував овочі та збував надлишок магазинам.

В пожежі чоловік отримав легкі опіки та надихався димом. Після того Рамірес взяла Харамільо до себе.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Померла найстаріша українка

Коли Харамільо виповнилося 115, чилійський мільйонер Себастьян Піньєра прибув разом з чиновниками та привіз чоловікові подарунки, серед яких був сертифікат, що його вік визнали на державному рівні, два слухові апарати та грубка, котра готує на дровах.

Чиновники відзначили, що чоловік у чудовій фізичні формі і його можна ставити в приклад багатьом. У Харамільо не було вибору — найстаріший чоловік на планеті не може собі дозволити гідне медичне обслуговування. Він на 90% сліпий через катаракту, котра піддалася б операції, на 85% глухий і беззубий.

Автор: Piotr Kozak for the Guardian
  Марта Рамірес з Харамільо.
Марта Рамірес з Харамільо.

Чоловіка важко зрозуміти, хоч родина, котра за ним доглядає, розуміє його. За час спілкування з кореспондентами "дон Целіно" вигукнув лише кілька реплік, про те, що його тітка поламала йому руки, коли він був дитиною, і про те, як багато жінок було у племені індіанців Мапуче.

"Чому ж ти не обрав собі одну?",- питає Рамірес.

Харамільо мовчить. Він ніколи не одружувався і не мав дітей.

У США Артур і Марція, яким 105 і 100 років, відзначають 80-річчя спільного життя – дубове весілля. За словами онука, Артур засмучений тим, що його дружина ледве спілкується і вимовляє тільки "привіт".

Зараз ви читаєте новину «Показали, як живе 121-річний чоловік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути