четвер, 17 червня 2021 10:57

Показали третій найбільший у світі алмаз

У Ботсвані виставили на огляд алмаз, який вважається третім найбільшим у світі.

Камінь з первинною вагою 1098 каратів, тобто 219,6 г, виявила алмазна фірма Debswana на руднику Джваненг, пише BBC. Його поки що не назвали, але вже показали президенту та публіці. Другий за величиною алмаз у світі також знайшли в Ботсвані 2015 року.

Автор: Reuters
 

"Це найбільший алмаз, добутий Debswana за більш ніж 50-річну історію компанії. Вирішуємо питання про те, як продати цей рідкісний і незвичайний камінь. Через De Beers, чи через державну компанію Okavango Diamond", - заявила Лінетт Армстронг, виконувачка обовʼязків директора Debswana Diamond Company.

Автор: Reuters
 

Міністр корисних копалин країни зазначив, що остання знахідка сталася не в найкращий для Ботсвани час. Торік пандемія призвела до різкого падіння продажів алмазів.

Найбільшим з коли-небудь виявлених був алмаз Куллінан вагою 3106 каратів, 621 г. Його знайшли 26 січня 1905-го в копальні "Прем'єр" біля міста Преторія, тепер територія ПАР. Другий за величиною алмаз - Лезеді Ла Рона - був вагою 1109 каратів, 222 г.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Найдіамантовішу" у світі каблучку зробили у вигляді чорнобривця

Рідкісний пурпурно-рожевий діамант продали за $26,6 млн на аукціоні Sotheby's у швейцарській Женеві. Діамант масою 14,8 карата називається "Дух троянди". Він - найбільший у своєму роді. 99% всіх рожевих діамантів мають вагу менш як 10 каратів.

Зараз ви читаєте новину «Показали третій найбільший у світі алмаз». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути