вівторок, 11 вересня 2018 12:16

Почалося - Росія підняла тисячі солдат і купу техніки

Почалося - Росія підняла тисячі солдат і купу техніки
Розпочалися масштабні військові навчання Росії та Китаю

11 вересня 2018-го в Росії стартували спільні військові навчання з Китаєм "Схід-2018". Навчання триватимуть до 17 вересня на території та в морських акваторіях Далекого Сходу Росії. Керуватиме ними міністр оборони РФ Сергій Шойгу.

У навчаннях братиме участь третина збройних сил Росії - 300 тис. російських військовослужбовців. А також 1 тис. літаків, 36 тис. танків і бронетехніки, 80 кораблів. До росіян приєднаються 3,2 тис. військовослужбовців Народно-визвольної армії Китаю та 900 танків і бронетехніки, а також війська з Монголії, пише The Еconomist.

"Маневри пройдуть у 2 етапи. У першому розгорнуть угруповання військ на Далекому Сході, наростять угруповання сил Військово-морського флоту в північній, далекосхідній морських зонах, відпрацюють організацію взаємодії та всебічного забезпечення бойових дій в інтересах виконання поставлених завдань", – йдеться в повідомленні Міноборони РФ.

Росія почала зближуватись із Китаєм після санкцій Заходу через анексію Криму 2014-го. Для Кремля це альтернативне джерело інвестицій і кредитів, вважають журналісти The Еconomist. Китаю таке зближення теж вигідне. Він скористався розривом Росії з Заходом, щоб посилити свій вплив.

Для Кремля Китай - альтернативне джерело інвестицій і кредитів

Володимир Путін і Сі Цзіньпін також мають особисті інтереси. Вони обидва бояться "кольорових революцій". Під час навчань країни поділяться досвідом у придушенні народних повстань і підготують до цього сили внутрішньої безпеки країн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кремль боявся ризикувати, тому не захопив Київ - експерт

Своєю участю у військових іграх Китай також подає чіткий сигнал Америці.

"Китайська сторона прийшла показати американцям тісні зв'язки між збройними силами Китаю та Росії", - заявив Вей Фенхе, міністр оборони Китаю, під час візиту до Росії у квітні цьогоріч.

Американці не вірять у зближення двох сусідів. Вони ніколи не зможуть довіряти одне одному, вважають.

"У нещодавньому минулому умовним противником на навчаннях "Схід" був Китай. Тепер Китай тренується з росіянами проти іншого великого умовного противника", - зазначає Крістофер Джонсон, колишній аналітик ЦРУ в Центрі стратегічних і міжнародних досліджень США.

Цими навчаннями Путін посилає 2 повідомлення, вважає Олександр Габуєв із Московського центру Карнегі. Китаю хоче показати, що більше не бачить у ньому загрози. Раніше російські лідери боялися, що Китай може захотіти великі та малонаселені Російські регіони Сибіру і Далекого Сходу. Також Китай має буде заплатити Росії за довіру грошима, вважає експерт.

Китай повинен буде відплатити Росії за довіру грошима

Друге послання адресоване Заходу. "Не хочете кидати Росію в обійми Китаю, припиніть заганяти її до кутка санкціями", - сказав Габуєв. У Китаї ж прекрасно розуміють, що Росія все одно буде дивитися на Захід, де вона зберігає свої гроші та дітей.

Томас Грем із міжнародної геополітичної консалтингової компанії Kissinger Associates вважає, що ключову позицію в світі в економічній і військовій сферах зараз займає Китай. Америку повинна турбувати подальша економічна та політична експансія Китаю до Східної Європи, Центральної Азії та навіть країн Балтії. Росію це повинно турбувати теж.

У Північноатлантичному Альянсі заявили, що військові навчання "Схід-18" є демонстрацією підготовки Росії до масштабного конфлікту. Про це повідомив виконувач обов'язків офіційного представника НАТО Ділан Уайт.

Зараз ви читаєте новину «Почалося - Росія підняла тисячі солдат і купу техніки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути