Ексклюзиви
четвер, 14 жовтня 2021 18:46

По акції протесту стріляли снайпери. Мінімум шість убитих
6

Місце акції після стрілянини
Фото: REUTERS
Місце акції після стрілянини
Евакуація людей
Ситуацію взяли під контроль військові
Акція протесту

Щонайменше, шість людей загинули і 32 поранені під час збройних зіткнень в столиці Лівану Бейруті.

Стрілянина почалася під час акції протесту мусульманських шиїтських груп "Хезболла" і "Амаль" проти судді, який розслідує торішній вибух у міському порту. Про це пише ВВС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Після добового блекауту в Лівані відновили електропостачання

Учасники акції кажуть, що християнські снайпери стріляли по натовпу, щоб в Лівані почалися заворушення.

"Хезболла" і їх союзники заявляли, що суддя, який розслідує вибух в порту, упереджений. Сім'ї жертв вибуху підтримують його роботу. Ніхто в країні досі не притягнутий до відповідальності за катастрофу в серпні 2020 року, в результаті якої загинули 219 осіб, а частина міста була зруйнована.

Протест перед Палацом правосуддя розпочався 14 жовтня. Сотні людей вимагали усунути суддю від ведення справи. Акція швидко загострилася. Коли натовп заблокувала розв'язку в центральному районі Бейрута, на вулицях почалася стрілянина. Після цього люди розбіглися, а ситуацію під контроль в центрі столиці взяли військові.

"Хезболла" і "Амаль" звинуватили в стрілянині своїх супротивників з партії "Християнських ліванських сил". Учасники протесту говорять, що снайпери на дахах будинків навмисно стріляли, щоб убити.

Прем'єр країни Наджиб Мікаті закликав всіх "заспокоїтися, за жодних причини не втягуватися в заколот".

Армія направила війська для пошуку нападників, і попередила, що "будуть стріляти в будь-кого, хто буде зі зброєю".

Раніше в четвер суд відхилив юридичну скаргу, подану двома колишніми міністрами уряду і депутатами "Амаль", яких суддя Бітар намагався допитати за підозрою в халатності у зв'язку з вибухом в порту. Двоє чоловіків, які заперечують свою провину, звинуватили суддю в упередженості.

Сім'ї загиблих засудили скаргу "амальцев", в результаті чого розслідування було призупинено вдруге за три тижні. Вони звинуватили керівництво країни в тому, що воно намагається захистити себе від перевірки.

У минулому році в порту Бейрута вибухнуло 2750 тонн аміачної селітри. Хімічна речовина небезпечно зберігалася на складі порту протягом майже шести років. Високі посадові особи знали про існування матеріалу і небезпеки, яку він представляв, але не змогли вивести чи знищити його.

У Лівані через брак палива дві найбільші електростанції припинили роботу. Через це у всій країні не стало електроенергії.

Зараз ви читаєте новину «По акції протесту стріляли снайпери. Мінімум шість убитих». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути