Ексклюзиви
середа, 07 жовтня 2020 13:01

"Північний потік-2": Польща оштрафувала Газпром на $7,6 млрд

"Північний потік-2": Польща оштрафувала Газпром на $7,6 млрд
Після новини про штраф акції Газпрому на Московській біржі опустилися на 1,6%. Фото: pexels.com

Польща оштрафувала російський Газпром на $7,6 млрд за будівництво газопроводу "Північний потік-2". Штраф винесено за порушення антимонопольного законодавства.

Реалізація проєкту "Північний потік-2" порушує закон і правила конкуренції, наслідки яких посилюють залежність споживачів газу на внутрішньому ринку від єдиного постачальника - Газпрому, повідомили в польському Управлінні захисту конкуренції та споживачів (UOKiK).

"На Газпром і 5 його партнерських компаній накладено штрафи в розмірі 10% річного обороту, що є максимальною санкцією", - зазначив глава UOKiK Томаш Хрустни.

За результатами судового розгляду з'ясували, що Газпром і 5 європейських партнерів без згоди на створення спільного підприємства уклали низку угод про фінансування Nord Stream 2 AG. Європейські компанії за рахунок застави акцій "Північного потоку-2" стали "квазіакціонерами" цієї компанії.

UOKiK дійшов висновку, що компанії ніколи не відмовлялися від наміру провести концентрацію та реалізували її в іншій формі. Жодна з них не поінформувала польський регулятор, порушивши чинний у Польщі закон, ідентичний нормам Євросоюзу.

Після новини про штраф акції Газпрому на Московській біржі опустилися на 1,6%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Північний потік-2": Данія дозволила експлуатацію російського газопроводу

"Північний потік-2" - російський газопровід, який будує компанія Nord Stream 2 AG. Єдиним акціонером останньої є Газпром. Загальна потужність газопроводу з уже наявним "Північним потоком" становить 55 млрд куб. м газу. "Північний потік-2" проляже вздовж газопроводу "Північний потік" дном Балтійського моря до німецького міста Грайфсваль, щоб мінімізувати прокачування газу через Україну. Київ виступає проти російського газопроводу, адже він ставить під загрозу транзит газу територією України, який щорічно приносить державному бюджету близько 3 млрд грн.

Зараз ви читаєте новину «"Північний потік-2": Польща оштрафувала Газпром на $7,6 млрд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути