понеділок, 13 грудня 2021 10:12

Південна Корея і КНДР готові оголосити про завершення 70-річної війни

Південна Корея і КНДР готові оголосити про завершення 70-річної війни
Про перемир'я заявив президент Південної Кореї Мун Чже Ін на пресконференції з премʼєр-міністром Австралії Скоттом Моррісоном. Фото: Reuters

Північна й Південна Кореї, а також Сполучені Штати Америки й Китай готові оголосити про завершення Корейської війни, яка розпочалася 70 років тому.

Формальне оголошення допоможе відновити переговори між країнами, які зайшли в глухий кут, заявив президент Південної Кореї Мун Чже Ін на пресконференції з премʼєр-міністром Австралії Скоттом Моррісоном, пише Yonha.

"КНДР, США й Китай погодилися оголосити про офіційне завершення Корейської війни, яка тривала з 1950-го до 1953 року й зараз формально перебуває на стадії перемирʼя", - сказав він.

Водночас лідер Південної Кореї уточнив, що офіційні перемовини досі не розпочалися, оскільки КНДР вимагає припинення "ворожої політики" США.

"Через це ми не можемо сісти за стіл для обговорення декларації. Але сподіваємося, що спілкування розпочнеться", - додав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Студента в КНДР засудили до розстрілу за перегляд "Гри в кальмари"

З 1910 року Корейський півострів був частиною Японської імперії. 1945-го США скинули дві ядерні бомби на Хіросіму й Нагасакі, тоді Японія капітулювала і Друга світова війна завершилася. Корейський півострів розділили на дві частини: американські війська зайняли південну частину, а радянські - північну. 1945 року південна частина оголосила про створення Республіки Корея. 1948-го в північній частині з'явилася комуністична Корейська Народно-Демократична Республіка.

Лідером новоствореної КНДР став Кім Ір Сен, який розпочав Корейську війну 1950 року. Уже в липні 1953-го США й КНДР підписали перемир'я, але про завершення війни не оголосили.

Цьогоріч у жовтні Північна Корея відновила контакти з Південною Кореєю. Зокрема поновила розірвані торік у червні міжкорейські "гарячі лінії". Кім Чен Ин звинувачує США в сіянні ворожнечі між країнами й руйнуванні глобального миру й стабільності.

Зараз ви читаєте новину «Південна Корея і КНДР готові оголосити про завершення 70-річної війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути