неділя, 05 квітня 2020 12:19

Після виверження вулкану почався найхолодніший рік на планеті

Після виверження вулкану почався найхолодніший рік на планеті
Виверження вулкану Тамборо ФОТО: Pinterest

Виверження вулкану Тамборо на острові Сумбава почалося в Індонезії 5 квітня 1815-го. Це одне з найпотужніших вивержень, зафіксованих в історії людства.

Піку виверження сягло 10 квітня. Невеликі шматки вилітали з нього ще три роки. Попіл розлетівся усією планетою. Температура повітря знизилася, і в 1816-му в Європі був так званий "Рік без літа". Досі він є найхолоднішим роком з початку документування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З'ясували подробиці загибелі давньої цивілізації

Люди почули поштовхи увечері 5 квытня. Вони нагадували постріли з гармати. Місцеві військові почали збиратися, бо подумали, що на острів нападають. 10 квітня ці звуки чули за 2,6 тис. км. Тамборо викинув понад 1,7 млн уламків до 20 см у діаметрі. Усе накрило щільним шаром попелу. Стовп вогню і попелу сягав 43 км у висоту. За різними підрахунками, вулкан викинув понад 10 млрд тонн каміння. До вибуху його висота становила 4,3 тис. м. Після — 2,5 тис. м.

Загинули до 10 тис. місцевих жителів. Ще 18 тис. померли від голоду і хвороб. Сильний розлад шлунку виник через забруднену воду. Через це загинула худоба. Усю рослинність було знищено.

Зараз ви читаєте новину «Після виверження вулкану почався найхолодніший рік на планеті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути