вівторок, 04 січня 2022 17:38

Після трьох днів мітингів влада Казахстану задовольнила частину вимог
5

Протестувальники у Казахстані частково досягли результату. Влада на заході країни погодилася знизити ціни на газ у найбільших містах Мангістауської області — Актау і Жанаозені.

Мітингувальникам гарантували непритягнення до відповідальності, пише DW. Сторони домовилися, що всі питання надалі вирішуватимуть у форматі діалогу з владою.

"Ціни на газ у регіоні знизять зі 120 тенге (7,36 грн) до 50 тенге (3,14 грн) за літр. До 2022 року ціна на газ становила 60 тенге (3,76 грн), а потім зросла вдвічі", - йдеться у повідомленні.

Водночас протести вже перекинулися на інші казахські регіони. Демонстранти вимагають не лише знизити ціну на газ, почали лунати й політичні вимоги. Закликають відправити уряд у відставку, викорінити корупцію, скоротити безробіття. Люди скандують "Геть діда!", маючи на увазі першого президента Нурсултана Назарбаєва, який продовжує керувати політикою в країні.

Фото: t.me/kazansky2017

Чинний президент Касим-Жомарт Токаєв анонсував проведення 5 січня наради щодо соціально-економічної ситуації у країні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Казахстані проходять опозиційні мітинги - багато затриманих

На заході Казахстану третій день поспіль тривають протести. У країні з 1 січня ціна на газ зросла на 100%. Протести в регіоні почалися 2 січня. Жанаозен і Актау перші у країні висловили невдоволення. Ніч проти 4 січня люди провели у палатках на центральних площах. За словами очевидців, на протести вийшли тисячі людей. Це перші великі страйки в Казахстані за останні роки. 2011-го силовики розстріляли мітингувальників у Жанаозені. Тоді страйкували профспілки нафтовиків.

Назарбаєв 29 років обіймав посаду президента, а тепер очолює Раду безпеки Казахстану.

Зараз ви читаєте новину «Після трьох днів мітингів влада Казахстану задовольнила частину вимог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути