пʼятниця, 28 грудня 2018 09:20

Після найбільшого землетрусу ввели військовий стан

110 років тому в Італії стався найбільший в Європі землетрус. Він забрав життя понад 105 тисяч людей.

Найпотужніший землетрус сколихнув південь Італії вранці 28 грудня 1908 року магнітудою понад 7 балів за шкалою Ріхтера.

Він разом з цунамі практично повністю зруйнував міста Мессіна та Реджио-Калабрія, пише jnsm.

Автор: Вільгельм фон Гльоден
  Зруйнований землетрусом центр Мессіни, 1908 рік
Зруйнований землетрусом центр Мессіни, 1908 рік

За кількістю жертв Мессінський землетрус належить до найбільш руйнівних катастроф ХХ століття у світі. Його вважають найбільшим з документально зареєстрованих землетрусів у Європі.

Перші три поштовхи зафіксували о 5-20-27 год. за місцевим часом. Другий з яких був силою 7,1 бала. Вони вразили обидва узбережжя трикілометрової протоки й за 30-40 секунд зруйнували більшу частину Мессіни, центр міста Реджио-Калабрія. Також селища вздовж Тиренського узбережжя Калабрії, де найбільше постраждало Пальмі.

Через 10 хвилин цунамі, викликане великим підводним зсувом, трьома хвилями вдарило по Мессіні. Цунамі затопило Реджио-Калабрію. Змило три квартали, порт і залізничний міст. Через дві години докотилось до Мальти, завдавши руйнувать портовому містечку Мсіда.

Після перших поштовхів за кілька хвилин сталася ще серія менш потужних, але триваліших афтершоків, які поступово затухаючи повторювалися ще два дні і разом з проливними дощами довершили руйнування. Загалом, до 11 березня 1909 року сейсмографи зафіксували 293 поштовхів.

Землетрус, цунамі і пожежі привели до руйнувань у радіусі 200 кілометрів від епіцентру.

У Мессіні було знищено 90% будівель. З 145 тисяч жителів загинуло 80 тисяч, в Реджио-Калабрії з 34 тисяч - 25 тисяч. Ще близько 600 чоловік загинуло у калабрійських прибережних селищах.

Міста залишились без поліції, армії, лікарень та медперсоналу, телеграфного і залізничного зв'язку. Першу допомогу постраждалим надали екіпажі військових кораблів, пришвартованих в Мессіні.

Автор: jnsm
  Зруйнований землетрусом центр Мессіни, 1908 рік
Зруйнований землетрусом центр Мессіни, 1908 рік

Вже о восьмій ранку моряки доправили на борт крейсера "П'ємонт" перших поранених, яких морем доставили до сусідніх міст Мілаццо і Нікотера, звідки о 17-25 було відправлено телеграму в Рим.

Того ж вечора на екстреному засіданні Ради міністрів Італії вирішили надіслати в регіон стихійного лиха військові кораблі з Неаполя та Сардинії.

Завантажені санітарними матеріалами і речами першої необхідності, вони прибули лише 30 грудня. Вони приєднались до британських, німецьких і російських кораблів, що перебували неподалік трагедії і ще напередодні встигли організували рятувальні роботи, розгорнути польовий госпіталь і розпочати відновлення громадського порядку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За 30 секунд землетрус забрав життя 25 тисяч людей

Вранці цього ж дня до Мессіни прибув король Віктор Емануїл III з дружиною і міністрами. Його розпорядженням у регіоні, що потерпав від безвладдя і мародерів, було введено військовий стан, на початку січня 1909 року ініційовано заходи з невідкладної фінансової і технічної допомоги, підтримані парламентом.

Через протести вцілілих мешканців Мессіни від наміру відбудувати місто на новому місці довелось відмовитись. Проте його відновлення, як і Реджио-Калабрія, тривало кілька років, за які майже всі мессінці переселились в інші частини Італії чи емігрувала до Америки й лише не більше тисячі з них повернулось на батьківщину.

У турецькій провінції Ерзінджан 27 грудня 1939 року стався землетрус магнітудою 7,9 бала. Він увійшов у список 10 найбільших землетрусів ХХ ст.

Тоді загинули більш як 50 тис. жителів. Сотні тисяч людей отримали поранення і залишилися без даху над головою. Люди продовжували гинути, тому що на країну обрушилися снігові бурі.

Зараз ви читаєте новину «Після найбільшого землетрусу ввели військовий стан». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути