субота, 16 березня 2024 05:30

Пілот посадив гелікоптер і пригрозив відкрити вогонь по своїх

Пілот посадив гелікоптер і пригрозив відкрити вогонь по своїх
Жертви різанини / Wikipedia

16 березня 1968-го рота американських солдат по-звірячому вбила близько 500 неозброєних мирних жителів у в'єтнамському селі Мілай. Злочин тримали в секреті майже 2 роки. Пізніше він став відомим як "Різанина в Мілай" або "Масове вбивство в Сонгмі".

У березні 1968-го рота солдат отримала звістку, що комуністичні партизани сховалися в окрузі Куангнгай. Вранці 16 березня рота увійшла в одне з 4-х сіл, де мали бути партизани, щоб знайти і знищити їх. Проте натомість знайшли беззбройних селян, більшість з яких були жінки, діти і літні люди.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В'єтнамцю видалили 90-кілограмову пухлину

Перед атакою командування повідомило солдатам, що всіх, хто буде Мілаї, можна вважати червоними партизанами або активними їх прихильниками, тому їм наказали знищити село. Солдати діяли з надзвичайною жорстокістю, ґвалтуючи і катуючи селян, перш ніж вбити їх. Загинули, за різними оцінками, від 347 до 504 селян, включаючи маленьких дітей і немовлят. Їх заганяли в канаву і розстрілювали.

Бійня закінчилася, коли пілот армійського гелікоптера Х'ю Томпсон посадив свій апарат між солдатами і утікаючими селянами, і пригрозив відкрити вогонь по своїх, якщо продовжать бійню.

Події в Мілаї приховували високі офіцери, поки журналіст-розслідувач Сеймур Херш не розповів історію. Незабаром різня потрапила на перші шпальти газет і вибухнув міжнародний скандал.

Зараз ви читаєте новину «Пілот посадив гелікоптер і пригрозив відкрити вогонь по своїх». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути