Ексклюзиви
неділя, 24 січня 2021 09:01

Під час теракту в аеропорту загинули 37 людей

Під час теракту в аеропорту загинули 37 людей
Момент теракту в аеропорту Домодєдово / Wikipedia

24 січня 2011-го, 10 років тому, вибухнула бомба в залі прибуття міжнародного аеропорту Домодєдово в Москві. Внаслідок теракту загинули 37 людей і ще 173 отримали поранення. Бойове джихадистське угруповання, що базується в Чечні, "Емірат Кавказ" взяло на себе відповідальність за вибух.

Після розпаду СРСР Чечня пережила дві війни з Росією, в результаті яких спочатку отримала, а згодом втратила незалежність. У той час як Москва офіційно відновила контроль над регіоном в 2009-му, повстанський чеченський рух, який ставав дедалі більш радикальним, продовжував боротися з урядовими силами.

Теракти з використанням бомб були звичайним явищем для чеченських сепаратистів і джихадистів по всій Росії в 2000-х.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни програли війну

"Емірат Кавказ" заснував колишній президент сепаратистської Чеченської Республіки Ічкерія Доку Умаров. Він оголосив свою країну салафітським еміратом 2007-го.

"Емірат Кавказ" взяв на себе відповідальність за вибух російського поїзда в 2009-му і вибух, в результаті якого загинули 40 людей в московському метро в 2010-му.

Атака 2011-го сталась близько 16:30. Саморобний вибуховий пристрій, начинений дротом і шрапнеллю, вибухнув в зоні прильоту міжнародних рейсів аеропорту. Серед загиблих була український драматург, 29-річна Анна Яблонська. Російська влада вважала, що іноземці були основною ціллю і підозрювала чеченських радикалів, але не могла встановити винних чи визначити, чи був напад атакою смертника.

Зрештою, поліція впізнала терориста - 20-річного чеченця Магомеда Євлоєва. Наступного дня Умаров взяв на себе відповідальність від імені "Емірату Кавказ", виступаючи проти Росії та інших "сатанинських іноземних держав".

Чотирьох осіб, включаючи 15-річного брата Євлоєва, заарештували. Трьох засудили до довічного ув'язнення, Ахмеда Євлоєва - до 10 років тюрми. Хоча протистояння на Кавказі тривають, теракт в Домодєдово - останній великий терористичний напад в Росії, відповідальність за який взяв "Емірат Каваказ".

Хоча Доку Умаров залишається на волі, його сили виснажені не тільки через втрати і бойову втому, а й через те, що частина бійців пішли воювати на стороні ІДІЛ.

Зараз ви читаєте новину «Під час теракту в аеропорту загинули 37 людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути