пʼятниця, 08 липня 2022 12:36

Спецтема: Війна Росії проти України

Перший в історії України виступ: Кулеба звернувся до держав Океанії

Перший в історії України виступ: Кулеба звернувся до держав Океанії
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба став першим очільником МЗС України, який виступив на форумі тихоокеанських островів. Фото: facebook.com/dmytro.kuleba

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав держави Океанії приєднатися до санкцій проти країни-агресорки Російської Федерації.

Його виступ 8 липня став першим в історії виступом керівника МЗС України на форумі тихоокеанських островів. Про це Кулеба оголосив у Facebook.

"Називається "форум", але насправді це найбільша в Океанії міжурядова організація. До неї входять 18 членів: Австралія, Вануаті, Кірибаті, Маршаллові Острови, Федеративні Штати Мікронезії, Науру, Нова Зеландія, Острови Кука, Ніуе (самоврядування в асоціації з Новою Зеландією), Палау, Папуа Нова Гвінея, Самоа, Тонга, Тувалу, Фіджі, Соломонові Острови, Нова Каледонія та Французька Полінезія (залежні від Франції)", – написав він.

Це – найбільш віддалений від України регіон світу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лавров через бойкот залишає саміт G20 – Der Spiegel

"Нас розділяють два океани та десятки тисяч кілометрів, але держави регіону – наші друзі та стоять на нашому боці у протидії російській агресії. 14 держав Океанії проголосували за резолюцію Генасамблеї ООН 2 березня, яка засудила російську агресію та наказала Росії припинити бойові дії та вивести війська", – зазначив Кулеба.

Керівник МЗС закликав держави Океанії продовжувати підтримку України в ООН та голосування за резолюції, пов'язані з Україною; приєднатися до міжнародних санкцій проти Росії, обмежити морську активність Росії у своїх територіальних водах і запобігти використанню РФ їхніх юрисдикцій для порятунку від санкцій.

"Я також застеріг наших океанських друзів від загроз російської пропаганди та будь-яких спільних проєктів з Росією", – підсумував міністр закордонних справ.

Президент України Володимир Зеленський сподівається, що на саміті G20 восени 2022 року в Індонезії "не буде жодних окупантів".

У квітні Зеленського запросили на саміт країн "Великої двадцятки". Саміт запланований в Індонезії на 15–16 листопада.

Радник керівника Офіса президента Михайло Подоляк прокоментував, чого очікує Україна від зустрічі міністрів закордонних справ "Великої двадцятки".

Зараз ви читаєте новину «Перший в історії України виступ: Кулеба звернувся до держав Океанії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути