Ексклюзиви
вівторок, 15 червня 2021 07:00

Перший успішний переліт Атлантики завершився тим, що літак перекинувся

Перший успішний переліт Атлантики завершився тим, що літак перекинувся
Перший успішний безпосадочний переліт через Атлантику / Getty Images

15 червня 1919-го британці Джон Алкок і Артур Браун приземлились в ірландському Кліфдені, завершивши перший в історії безпосадковий переліт через Атлантику. За своє досягнення вони отримали велику грошову винагороду від газети Daily Mail і були удостоєні лицарського звання.

Першу спробу перелетіти Атлантичний океан у 1857-му здійснив американець Джон Вайс, однак зазнав невдачі, коли його повітряна куля попала в шторм біля Нью-Йорка. Невдалою виявилася теж спроба американця Тадеуша Лоу, чиїм намірам завадила Громадянська війна у США – вітер відніс його не в ту сторону, він здійснив вимушену посадку, й був заарештований як шпигун Півночі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уперше жінка-пілот перелетіла через Ла-Манш

Виверження вулкану Кракатау в 1883-му відкрило людству факт існування висотних повітряних течій. Справитись з ними стало можливим лише після появи в 1903-му літаків. Їх конструкція стрімко удосконалювалась і вже 13 січня 1908-го англієць Генрі Фарман першим у світі подолав відстань в 1 км.

Польоти того часу викликали інтерес у публіки і в квітні 1913-го англійська газета Daily Mail оголосила приз у 10 тис фунтів, що більше $1 млн зараз, за перший трансатлантичний переліт менше, ніж за 72 год. Світова війна завадила таким спробам і вперше перетнути літаком Атлантику вдалось на початку травня 1919-го - американці Джон Порт і Глен Кертіс за 23 дні перелетіли за маршрутом США – канадський острів Ньюфаундленд - Азорські острови - Португалія – Велика Британія, використавши два гідроплани і здійснивши шість зупинок.

В роки Першої Світової війни Джон Алкок і Артур Браун служили пілотами. Обох збили, вони вижили і попали в полон, де провели по два роки. Браун в Німеччині до вересня 1917-го. Алкок в Туреччині до березня 1919-го. Невдалу спробу перелетіти Атлантику 18 травня 1919-го здійснили австралійський пілот Гаррі Хокер і штурман Кеннет Маккензі-Грів, які через 4 год після зльоту через відмову двигуна впали в океан.

Завдання, поставлене Daily Mail, вдалось виконати двом британцям - пілоту Джону Алкоку і штурману Артуру Брауну, які 14 червня 1919-го на бомбардувальнику Vickers Vimy вилетіли з аеродрому міста Сент-Джонс на Ньюфаундленді. Вони майже місяць чекали на сприятливу погоду, проте перевантажений паливом літак не зміг піднятись вище 400 м і їм 7 год довелось летіти у повному тумані, який змінився сніговим буревієм. Висоту в 3700 м їм вдалось набрати лише надвечір.

Подолавши без посадки за 16 год і 27 хв 3190 км, 15 червня 1919-го вони сіли на полі біля ірландського міста Кліфден, перекинувшись при посадці, коли колеса літака вгрузли в ґрунт.

Зараз ви читаєте новину «Перший успішний переліт Атлантики завершився тим, що літак перекинувся». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути