четвер, 03 грудня 2020 09:31

Перше SMS було: "Щасливого Різдва"

Перше SMS було: "Щасливого Різдва"
Телефон Orbitel 901, на який прийшло перше у світі смс / Wikipedia

3 грудня 1992-го британський інженер Ніл Папворт з компанії Sema надіслав з комп'ютера перше у світі SMS-повідомлення, яке отримав на телефон директор компанії Vodafone Річард Джарвіс. Перша комерційна мережа сервісу коротких повідомлень запрацювала наступного року у Фінляндії.

Ідея передачі текстових повідомлень в мережі GSM виникла 1985 року. Її розробляла франко-німецька група інженерів, які запропонували створити спеціальну службу передачі алфавітно-цифрових повідомлень. Для зменшення навантажень на телекомунікаційні мережі, їх планували передавати у періоди меншого голосового трафіку, що змусило обмежити довжину повідомлень до 160 символів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У WhatsApp запрацювала нова функція

Перший дзвінок у мережі GSM здійснили 27 березня 1991-го в мережі фінського оператора Radiolinja, який першим у Європі розпочав комерційно обслуговувати абонентів.

Перше SMS надіслав 3 грудня 1992 року інженер 22-річний Ніл Папворт з компанії Sema, що працював у британському місті Ньюбері. Він відправив із комп'ютера SMS Happy Christmas, тобто "Щасливого Різдва", директору компанії Vodafone Річарду Джарвісу, який отримав його у лондонському офісі на телефон Orbitel 901. Через 9 днів фінська компанія Nokia анонсувала вихід телефону Nokia 1011 - першого масового телефону, здатного відправляти і отримувати SMS.

1995-го в середньому користувач надсилав 50 SMS-повідомлень на рік. До 2000 року - 35 на місяць. Станом на 2017-й у світі надсилають 23 млрд SMS на день.

Зараз ви читаєте новину «Перше SMS було: "Щасливого Різдва"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути