четвер, 15 липня 2021 11:52

Перемога для України й союзників: суд ЄС обмежив поставки російського Газпрому

Перемога для України й союзників: суд ЄС обмежив поставки російського Газпрому
Газопровід Opal - це продовження "Північного потоку" на північних кордонах Німеччини. Фото: Opal Gastransport

Європейський суд у Люксембурзі задовольнив позов Польщі й обмежив використання німецького газопроводу Opal російським Газпромом.

Про це повідомив брюссельський кореспондент "Радіо Свобода" Рікард Йозвяк у Twitter.

"Велика перемога для Польщі, України, Литви, Латвії та Естонії проти Німеччини та Європейської комісії. Сьогодні Європейський суд ухвалив, що трубопровід Opal повинен відповідати правилам енергетики ЄС і що жодних винятків не може бути надано "Північному потоку", - написав Йозвяк.

Ідеться про директиву Комісії ЄС від 2009 року, яка забороняє одному постачальнику використовувати більш як 50% загальної транзитної потужності газопроводу. Єдиним постачальником газу через Opal є Газпром - контролює 80% газопроводу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Угорщина отримуватиме російський газ в обхід України

Газопровід Opal був уведений в експлуатацію 2011 року та є продовженням "Північного потоку" на північних кордонах Німеччини. Його мета - постачання російського газу до країн Центральної та Східної Європи, зокрема, через Чехію.

2016 року Німеччина подала в Єврокомісію заявку про зміну правил використання газопроводу Opal. Комісія прийняла рішення про зміну умов експлуатації цієї лінії, дозволивши Газпрому використовувати всю потужність гілки "Північний потік". Це призвело до скорочення потоку газу ямальським газопроводом і газопроводом "Братство", за якими російський газ транспортується до Європейського Союзу через Білорусь і Україну. Польща за підтримки Латвії й Литви подала позов до Суду Європейського Союзу про скасування рішення комісії. Аргументували тим, що надання винятків для газопроводу Opal створює загрозу безпеці поставок газу в ЄС.

2019-го Суд ЄС підтримав позицію Польщі і скасував рішення комісії за порушення принципу енергетичної солідарності. Однак Німеччина подала до Суду ЄС апеляцію.

Зараз ви читаєте новину «Перемога для України й союзників: суд ЄС обмежив поставки російського Газпрому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути