середа, 05 січня 2022 12:14

Переконати Берлін підтримати вступ України в ЄС буде легше, ніж вступ у НАТО - посол

Переконати Берлін підтримати вступ України в ЄС буде легше, ніж вступ у НАТО - посол
Скріншот із інтерв'ю Андрія Мельника / Скріншот із YouTube

У Берліні більше готові підтримати майбутнє членство України в Євросоюзі, ніж у НАТО.

Про це розповів посол України в Німеччині Андрій Мельник в інтерв'ю "Європейській правді".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Німці наповнюють кишені Путіна й б'ють по Україні - що про нас пише світ

Він сказав, що дипломати намагаються не розрізняти ці дві теми, але шанси щодо ЄС є значно більшими.

"Особисте відчуття. Ця тема навіть була прописана в новій коаліційній угоді німецького уряду. Уперше німецький політикум визнає прагнення України домогтися членства. Це негласна підтримка. Вони цього не відкидають апріорі. Це важливо", - сказав посол.

Він розповів, що зараз українські дипломати намагаються сформувати план, як наповнити практичним змістом абзац із коаліційної угоди німецької влади про те, що "Україна, Молдова й Грузія, які прагнуть членства в ЄС, мають дістати змогу наближатися до цього шляхом послідовних реформ у сфері верховенства права й ринкової економіки". І для цього потрібно написати конкретний план дій для України на найближчі роки, щоб вона реалізувала необхідні реформи.

"Припускаю, що зможемо переконати коаліцію, що дати Україні перспективу членства не коштує жодного євроцента для німецьких платників податків. Проте це рішення створює для Берліна важелі впливу на плинність реформ в Україні", - каже Мельник.

За його словами, з підтримкою членства в НАТО ситуація складніша через шантаж Росії.

"Путін занадто високо підняв ставки. Боюся, страх перед війною затьмарює тверезий німецький погляд. Хотів би помилитися, але, схоже, Путіну вдасться якщо не заблокувати, то загальмувати вступ до НАТО", - сказав посол.

За словами Мельника, переконати Берлін щодо перспектив членства Києва в ЄС і НАТО можна шляхом нашого прогресу в реформах. І очевидно, що потрібні вони насамперед Україні, а не західним урядам.

Додав, що заяв замало. І в діалозі з Німеччиною варто зафіксувати конкретні плани - що саме має статися в реформуванні судової системи чи інших сферах, і які наслідки будуть за це.

"Потрібен порядок денний досягнення членства в ЄС. Без Берліна членство України в ЄС неможливе. Тому треба переконати саме Берлін, щоб далі він допомагав нам переконувати інші скептично налаштовані держави. Разом із Німеччиною запевнити їх, що розширення ЄС буде повним лише тоді, коли членом Євросоюзу стане Україна", - сказав Мельник.

У вівторок, 4 січня, керівник Офіса президента Андрій Єрмак провів телефонну розмову з представниками країн "нормандського формату" - Франції і Німеччини.

Зараз ви читаєте новину «Переконати Берлін підтримати вступ України в ЄС буде легше, ніж вступ у НАТО - посол». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути