середа, 02 вересня 2020 18:35

Парламент втік зі своєї будівлі

Парламент втік зі своєї будівлі
Сутички між протестувальниками та поліцією в Софії, 2 вересня 2020 року/ EPA

Осіння сесія болгарського парламенту в середу розпочалася з масових акцій протесту. Учасники вже майже два місяці вимагають відставки уряду прем'єра Бойка Борисова. Підтримав протести президент Румен Радев, який роками протистоїть прем'єру. Під урядовими будівлями дійшло до сутичок між учасниками та правоохоронцями.

У середу вперше від часу повалення комунізму парламент Болгарії засідав не в звичній будівлі, а в колишньому Домі Комуністичної партії. Вона знаходиться неподалік будівлі парламенту, оточеного протестувальниками. Президент на відкриття осінньої сесії прийшов практично без охорони через ряди демонстрантів. Про це пише польська інформагенція РАР.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Балканська країна дозволила українцям в'їзд без тесту на Covid-19

Організатори обіцяють заблокувати депутатів у будівлі і не випускати, доки не проголосують за відставку уряду Борисова. Того звинувачують у корупції.

Болгарія – парламентська республіка, де в глави уряду зосереджена основна влада. Протести тривають 56 днів. Прем'єр Борисов до учасників акцій не вийшов. Потрапив у парламент таємно з сусідньої будівлі. За час акцій показався на публіці лише кілька разів у малих містах.

У середу поліція затримала 17 учасників. Протестувальники натомість кричать "Відставка!" та закидали будівлю, де зібрався парламент, яйцями і яблуками. Намагалися прорватися всередину.

Коли на відкриття сесії Народних зборів прийшов президент, то представники правлячої партії "Громадяни за європейський розвиток Болгарії" (ГЄРБ) освистали його і покинули залу засідань.

Попередні п'ять спробу відправити у відставку уряд провалилися. У правлячої правоцентристської коаліції в парламенті 122 із 240 мандатів. В опозиції 105 мандатів.

Антиурядові та антикорупційні протести в Болгарії розпочалися з інциденту на початку липня - охорона депутата перешкодила висадитися на пляж на березі Чорного моря одному з політиків. За політика заступився глава держави. Відбулися обшуки в адміністрації президента через розслідування двох не пов'язаних між собою справ про корупцію і розголошення державної таємниці. Президент поклав відповідальність за обшуки на прем'єра і закликав уряд скласти повноваження, порівнявши з мафією. Уряд відмовляється йти у відставку, але замінив трьох міністрів. Акції не стихли. Борисов запропонував конституційну реформу – складний і тривалий процес, який може посилити повноваження кабінету міністрів. Планові парламентські вибори в країні мають бути в 2021 році.

Зараз ви читаєте новину «Парламент втік зі своєї будівлі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути