вівторок, 05 липня 2022 13:15

Спецтема: Війна Росії проти України

Папа Римський і патріарх Кирило можуть зустрітися: подробиці

Папа Римський і патріарх Кирило можуть зустрітися: подробиці
Папа Римський Франциск. Фото: vaticannews.va

Папа Римський Франциск збирається відвідати Москву та Київ. Можливо, він зустрінеться з головою Російської православної церкви Кирилом Гундяєвим.

Востаннє вони бачилися 2016 року на Кубі. Зустріч може відбутися в Казахстані, розповів посол України у Ватикані Андрій Юраш "24 каналу".

"Вони готові були цьогоріч зустрічатися в Лівані – на нейтральній території. Зараз йде велике обговорення, чому ми намагаємося запобігти зустрічі Папи й патріарха Кирила в Казахстані у вересні 2022 року", – сказав посол.

Московський священнослужитель прийняв запрошення Казахстану взяти участь у зустрічі релігійних лідерів. За словами Юраша, для російської церкви й росіян загалом контакт із Папою – це лише інструмент використовувати святий престол у цілях зовнішньої політики.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Голова РПЦ Гундяєв із грюкотом гепнувся

Юраш переконаний, що росіяни бояться запросити Папу в Росію. Для цього ще з 1990 року вигадували безліч причин.

"Візит Папи безпосередньо в Росію для них – це надзвичайно критична ситуація. У сенсі позиції російської церкви", – наголосив Юраш.

Він пояснив, що церква є інструментом політики та впливу російської держави на всі зовнішні моменти. Тому приїзд Франциска може створити певний дискомфорт, оскільки Кремль не допускає рівнозначних стосунків.

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт про заборону РПЦ в Україні. Розгалужена розвідувально-диверсійна структура РПЦ багато років працювала й продовжує працювати на президента РФ Володимира Путіна. Це питання безпеки України, пояснила авторка законопроєкту.

Російський патріарх Кирило Гундяєв благословив війну проти України.

Священний синод Православної церкви України закликав духовенство й мирян громад РПЦ вУкраїні послідувати томосу і переходити до ПЦУ. А Синод РПЦ в Україні закликав президента Володимира Зеленського припинити в Україні "беззаконня на релігійному ґрунті", маючи на увазі перехід частини громад до ПЦУ.

Зараз ви читаєте новину «Папа Римський і патріарх Кирило можуть зустрітися: подробиці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути