понеділок, 05 лютого 2018 10:26

Відповідь на польський закон: "Марш живих" пропонують перенести в Україну

Відповідь на польський закон: "Марш живих" пропонують перенести в Україну
На "Марш живих" до Польщі і в Ізраїль у рамках вивчення історії Голокосту з'їжджається єврейська молодь з різних країн світу. Фото: EADaily

Провідні країни світу вирішують, як відповісти на прийняття у Польщі поправок до закону про Інститут національної пам'яті. Він передбачає кримінальну відповідальність за заперечення злочинів українських націоналістів та за використання виразу "польські табори смерті".

Моше Асман, головний рабин України, у відкритому листі до Нафталі Беннета, міністра освіти Ізраїлю, закликав припинити візити школярів до Польщі на міжнародний "Марш живих". Натомість перенести його в Україну. Про це пише The Jerusalem Post.

Він переконаний, що такий крок "покарає Польщу". Адже в цьому випадку вона втратить десятки мільйонів доларів, які в ході зазначених заходів витрачає там ізраїльська молодь.

Асман також наголосив, що в Україні є безліч місць, де можна було б провести заходи "Маршу живих".

"В Україні багато місць, які підходять для "Маршу живих": Бабин Яр у Києві, Дробицький Яр у Харкові, Янівський концтабір у Львові і десятки інших місць, де євреї страждали і були знищені під час трагічних подій", – написав він.

Рабин зазначив, що антисемітизм проти єврейських громад та інституцій в Польщі викликає серйозну стурбованість. Вважає, що закон, який забороняє фразу "польські табори смерті", є антисемітським і спрямований на те, щоб "змусити мовчати історію і очевидців Голокосту".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перші наслідки закону про Голокост: Ізраїль скасував візит польського чиновника

На "Марш живих" до Польщі і в Ізраїль у рамках вивчення історії Голокосту з'їжджається єврейська молодь з різних країн світу.

Зміни до закону про Інститут національної пам'яті Польщі не дозволять перекладати провину за злочини проти євреїв на невинних людей. Про це заявив прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький. "Табори, де вбили мільйони євреїв, були не польські. Ми розуміємо емоції Ізраїлю. Потрібно шукати шляхи, щоб розповісти нашу спільну, часто складну історію", - наголосив Моравецький.

Зараз ви читаєте новину «Відповідь на польський закон: "Марш живих" пропонують перенести в Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути