пʼятниця, 21 серпня 2020 10:38

Отруєння Навального може зіпсувати відносини Росії та США

Отруєння Навального може зіпсувати відносини Росії та США
Світова спільнота відреагувала на повідомлення про отруєння Олексія Навального. Фото: Євгеній Фельдман

Президент США Дональд Трамп стежить за ситуацією навколо отруєння російського опозиціонера Олексія Навального.

Про це Трамп сказав на брифінгу в Білому домі, пише Reuters.

Радник Білого дому з питань національної безпеки Роберт О'Брайан заявив, що підозра щодо отруєння російського опозиціонера Олексія Навального "викликає велике занепокоєння, і це може вплинути на відносини США та Росії".

"Він дуже смілива людина. Сміливий політик, який протистояв Путіну всередині Росії. І наші думки та наші молитви є з ним і його родиною", - сказав О'Брайан в інтерв'ю Fox News.

"Це надзвичайно важливо, і якщо росіяни стояли за цим ... ми визначатимемо те, як мати справу з росіянами в майбутньому", - сказав він.

На повідомлення про отруєння Навального відреагували також європейські лідери, повідомляє CNN.

Президент Франції Еммануель Макрон сказав, що його країна готова запропонувати Навальному "всю необхідну допомогу", включаючи притулок.

"Ми готові надати необхідну допомогу Олексію Навальному та його родині в галузі охорони здоров'я, притулку та захисту", - заявив Макрон у четвер ввечері у спільному виступі з канцлером Німеччини Анґелою Меркель.

Французький лідер закликав до "повної ясності" щодо обставин госпіталізації Навального.

"Будемо надзвичайно пильні щодо подальших дій і розслідувань, які проводитимуться. Перш за все, я сподіваюся, що його вдасться врятувати", - додав Макрон.

Анґела Меркель повідомила про готовність Німеччини надати Навальному необхідну медичну допомогу, включаючи лікування в німецьких лікарнях.

"Я сподіваюся, що він швидко одужає, і якщо попросять, ми надамо йому медичну допомогу, зокрема, і в німецьких лікарнях. Але запит повинен виходити звідти", - сказала глава німецького уряду на пресконференції на півдні Франції після зустрічі з Емманюелем Макроном.

Німецька громадська організація Фонд "Кіно за мир" відправила медичний літак до Росії, намагаючись евакуювати Навального. Однак незрозуміло, чи дозволить евакуацію російська влада.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Олексія Навального оголосили нетранспортабельним

"Це не політичні дії, а гуманітарні зусилля", - сказав засновник громадської організації Яка Бізіль. Додав - якщо команда евакуює Навального, його перевезуть до Берліна на лікування в міську клініку Шаріте.

Міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічус назвав повідомлення про підозру про отруєння Навального як "велике занепокоєння".

"Якщо це підтвердиться, відповідальні повинні зіткнутися з наслідками. Уважно слідкуючи за ситуацією, бажаємо йому сили і якнайшвидшого одужання", - сказав Лінкявічус.

Міністр закордонних справ Великої Британії Домінік Рааб написав, що "глибоко стурбований" повідомленнями про те, що Навальний "отруєний під час рейсу до Москви і зараз перебуває в комі в реанімації".

Отруту в організмі Навального ідентифікували як дуже небезпечну - нібито вона може зашкодити оточенню. Тому наближатися до нього можна лише в спеціальних захисних костюмах. Про це повідомив директор Фонду боротьби з корупцією Іван Жданов.

Зараз ви читаєте новину «Отруєння Навального може зіпсувати відносини Росії та США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути