неділя, 18 березня 2018 16:40

Острів Пасхи із загадковими скульптурами - у небезпеці

Найвіддаленіший населений острів Пасхи з древніми скульптурами цивілізації рапануї може потонути. Щоб подолати загрозу уряд Японії пожертвував гроші на подолання проблеми. Однак статуї ймовірно доведеться додатково укріплювати або переносити до музею, передає The Daily Mail.
У 1995 році міжнародна організація ЮНЕСКО внесла Рапа-Нуї до списку світової спадщини.

Автор: 24tv.ua
  Острів Пасхи
Острів Пасхи

Зараз учені зафіксували різке підвищення рівня моря. Вода вже добралась до моаї – статуй, зроблених зі спресованого вулканічного попелу на березі Тихого океану. Старовинні 4-метрові скульптури – один із найзагадковіших спадків цивілізації рапануї. Загалом на острові їх 887. Вчені досі не можуть пояснити їх походження.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як виглядала Жовква в час Першої світової - добірка фото

За словами експертів, в період розквіту цивілізації рапануї на острові проживали до 15 тисяч людей. Коли голландський мандрівник Якоб Роггевен приїхав на Рапа-Нуї, там були всього 2 – 3 тисячі аборигенів, які не були схожі на творців вулканічних статуй моаї. Відтак науковці досі не можуть встановити ані походження скульптур, ані причини масового вимирання людей.
Зараз на острові Пасхи живуть 6 тисяч людей. Щорічно туди приїжджають понад 100 тисяч мандрівників, які приносять до чилійської казни до $ 70 мільйонів на рік. Після тривожної заяви ЮНЕСКО кількість туристів ще більше зросла. Люди поспішають побачити старовинні моаї, які невдовзі можуть зникнути під водою.

Уривки медичного трактату давньогрецького лікаря Галена виявили вчені в пергаменті з християнськими псалмами XI в.Неізвестний автор переписав роботу Галена сирійською мовою в монастирі Святої Катерини. Через 500 років чорнило соскреблі, а папір використовували для релігійних текстов.Откритіе вдалося зробити завдяки рентгенівським променям, які згенерували на прискорювачі часток в SLAC. Це дозволило виявити крихітні частинки більш древніх чорнила в волокнах паперу.

Зараз ви читаєте новину «Острів Пасхи із загадковими скульптурами - у небезпеці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути