неділя, 09 січня 2022 11:15

Останні події в Казахстані: загибель ще однієї дитини та яку посаду Назарбаєв передав Токаєву

Останні події в Казахстані: загибель ще однієї дитини та яку посаду Назарбаєв передав Токаєву
Кількість затриманих зросла до 6 тис. Фото: Reuters

Екс-президент Нурсултан Назарбаєв передав посаду голови Ради безпеки Казахстану президенту Касим-Жомарту Токаєву для оперативного реагування в ході заворушень.

Про це повідомив речник Назарбаєва Айдос Укібай, передає Orda.kz

"Як я раніше заявляв, Єлбаси всі ці дні перебував у Нур-Султані і надавав підтримку главі держави. Проте ситуація складалася дуже складно і тому Єлбаси сам прийняв рішення передати посаду голови Ради безпеки президенту, бо добре усвідомлював, що заворушення та терор вимагали оперативного , жорсткої та безкомпромісної відповіді від керівництва країни", - повідомив Укібай.

Уповноважена з прав дитини повідомила про загибель другої дитини внаслідок заворушень в Алмати. Дівчинці було всього 4 роки. Напередодні від вогнепального поранення загинула 11-річна дитина, ще троє дітей поранені.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Понад 75 літаків цілодобово перекидають російських військових в Казахстан

Кількість затриманих в країні зросла до 6000 людей. Ще декілька годин тому повідомляли про трохи більше ніж 5100 затриманих. Влада не повідомляє точної кількості загиблих серед протестувальників та силовиків.

На державному телеканалі "Хабар 24" показали відео з чоловіком із Киргизстану, який нібито брав участь у заворушеннях за гроші, бо він безробітний. Однак затриманий є джазовим музикантом із Киргизстану, який виступав у Казахстані. Його родичі розповіли журналістам, що хлопця катували.

Відеоконференцію лідерів країн Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ) попередньо заплановано на понеділок, повідомили "РИА Новости" у пресслужбі уряду Вірменії. До ОДКБ входять Білорусь, Вірменія, Казахстан, Киргизстан, Росія, Таджикистан.

2 січня у Казахстані спалахнули масові протести через ціну на скраплений газ, який з початку року подорожчав удвічі.

4 січня казахські силовики почали застосовувати проти протестувальників сльозогінний газ та шумові гранати. Внаслідок нічних заворушень у Казахстані постраждали близько сотні співробітників органів внутрішніх справ, затримали понад 200 осіб.

На тлі протестів уряд Казахстану пішов у відставку.

У столиці Казахстану Нур-Султані запровадили надзвичайний стан. Найбільший інтернет-провайдер Казахстану "Казахтелеком" вимкнув інтернет у всій країні. Також в Алмати не працював мобільний зв'язок.

Президент Касим-Жомарт Токаєв очолив Раду Безпеки та заявив, що планує жорстко реагувати на протести в країні.

5 січня на всій території Казахстану ввели режим надзвичайного стану.

Президент Казахстану Токаєв звернувся до очільників держав ОДКБ по допомогу. Рада ОДКБ ухвалила рішення відправити миротворців до Казахстану.

Участь у місії ОДКБ підтвердили Вірменія, Білорусь, Киргизія і Таджикистан.

У четвер, 6 січня, усі фінустанови Казахстану тимчасово припинили діяльність на тлі масових протестів. За даними поліції, вранці мітингувальники намагалися штурмувати будівлю відомства.

У Казахстані ввели "критично червоний" рівень терористичної небезпеки.

Зараз ви читаєте новину «Останні події в Казахстані: загибель ще однієї дитини та яку посаду Назарбаєв передав Токаєву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути