Ексклюзиви
четвер, 02 лютого 2023 23:10

Спецтема: Війна Росії проти України

Основна загроза для України – іранські балістичні ракети

У ніч проти 29 січня в Ірані дрони атакували ряд військових цілей. В Ісфахані завод із виробництва боєприпасів. Біля цього ж міста, за даними аналітичного центру RUSI, конструкторське бюро дронів-камікадзе Shahed-131, яке Іран постачає Росії для атак на Україну. Також великий завод з виробництва моторних олій у Шахід-Салімі. Були вибухи на авіабазі Дизфуль, пожежі в Хамадані та Решті, пише BBC. Більш точних даних про результати атак немає. Gazeta.ua розбиралася, що сталося у союзника Росії по війні проти України.

"Атаки підривають здатність Ірану допомагати Росії"

Тегеран стверджує, що атака нібито безрезультатна. Однак The Jerusalem Post пише, що вона була здійснена за допомогою ізраїльських дронів, і мала "приголомшливий успіх".

Про причетність Ізраїлю пишуть також Reuters та The Wall Street Journal. За даними WSJ, атаку провели, оскільки США та Ізраїль "шукають нові способи стримування ядерних та військових амбіцій Тегерана". Єрусалим відмовляється коментувати це повідомлення. Пентагон причетність заперечує.

Вашингтон також привселюдно заперечує причетність. Але держсекретар Ентоні Блінкен 30 січня прилетів в Ізраїль і попереджав - США не відкидають жодних варіантів, щоб перешкодити Ірану здобути ядерну зброю.

США тиснуть на Ізраїль, щоб допоміг Україні. Єрусалим відмовився давати Києву зброю, побоюючись, що російське ППО почне перешкоджати ізраїльським ударам по цілям у Сирії

США тиснуть на Ізраїль, щоби допоміг Україні. Але Єрусалим відмовився давати зброю, побоюючись, що російське ППО почне перешкоджати ізраїльським ударам по цілям у Сирії. Водночас Ізраїль підштовхує США до більш жорсткої позиції щодо Ірану через глухий кут по ядерній угоді.

У Росії та Ізраїлю негласна угода, що дозволило досі ізраїльським літакам не раз завдавати ударів по іранським цілям у Сирії, де Москва забезпечує роботу ППО для диктатора Башара Асада. Ізраїль стурбований, що відкрита підтримка України може поставити під загрозу здатність ізраїльтян завдавати ударів по іранським цілям у Сирії.

"Ізраїль може нашкодити Ірану, допомогти Україні, і водночас не ризикувати своїми стратегічними інтересами у Сирії, і не боятися, що його військові технології потраплять до рук Росії чи Ірану, якщо дасть їх Києву", - заявив WSJ Марк Дубовіц, головний виконавчий директор Фонду захисту демократій.

Автор: SHUTTERSTOCK
  Атака знаменує перший відомий напад, вчинений Ізраїлем за нового ультраправого коаліційного уряду на чолі з прем'єр-міністром Біньяміном Нетаньяху
Атака знаменує перший відомий напад, вчинений Ізраїлем за нового ультраправого коаліційного уряду на чолі з прем'єр-міністром Біньяміном Нетаньяху

Очікується, що ізраїльський уряд на чолі з Беньяміном Нетаньяху не запропонує Україні пряму військову підтримку. Але продовжить завдавати прихованих ударів по ядерній та військовій програмі Ірану. Атаки, подібні до тієї, що сталася, підривають здатність Ірану допомагати Росії у війні проти України.

Минулого тижня США та Ізраїль провели найбільші в історії спільні військові навчання двох країн за участю понад 7500 військових з обох країн та низку сценаріїв для перевірки здатності виводити з ладу систем ППО противника та дозаправляти реактивні літаки - ключові елементи за можливого великого військового повітряного удару по Ірану.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Російська Федерація поставила нову ціль" – Олександр Мусієнко

Минулого тижня високий генерал армії Ізраїлю заявив WSJ, що Ізраїль та США готуються до найгіршого. Генерал Герці Халеві, голова штабу ЦАХАЛ, сказав, що військові навчання послали "дуже чіткий сигнал Ірану - якщо він припуститься помилок, наступальні можливості у відповідь готуються".

Зусилля президента Джо Байдена щодо відродження угоди про ядерне стримування Ірану зайшли в глухий кут, але США ще не розробили альтернативу.

Також до Ізраїлю за кілька днів до ударів приїжджав голова ЦРУ Вільям Бернс.

"Таємна війна" Ізраїлю та Ірану

Удари по об'єктах в Ірані не можна назвати прямою допомогою Україні, каже LIGA.net директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос. Найімовірніше, Єрусалим вирішував свої питання.

Ізраїль та Іран давно ведуть "таємну війну", пояснює LIGA.net Ілля Куса, експерт із Близького Сходу в українському Інституті майбутнього. З 2018 року вона активізувалася – сторони використовують диверсії, вбивства та точкові удари.

Атака в Ірані спричинена приходом до влади в Ізраїлі правої коаліції, яка дотримується жорсткої політики щодо Ірану, і реакція Ізраїлю на постачання іранцям зброї з Росії

На думку експерта, атака спричинена приходом до влади в Ізраїлі правої коаліції на чолі з Нетаньяху, яка дотримується жорсткої політики щодо Ірану та виступає за силові методи, та реакція Ізраїлю на постачання іранцям зброї з Росії.

Іранські лідери періодично присягаються знищити Ізраїль, їх підозрюють у розробці ядерної зброї, що підкріплює загрозу. Ізраїль, який, як вважається, має таку зброю, зобов'язався зробити все можливе, щоб запобігти її отримання Іраном. Протягом багатьох років ці двоє ведуть тіньову війну, тихо атакуючи один одного на суші, у повітрі та на морі. Здебільшого вони прагнули уникнути відкритих зіткнень, які б призвести до ескалації тотальної війни, воліючи заперечувати свої дії. Але останнім часом зіткнення стали помітнішими.

Іран хоче дати Росії балістичні ракети. Україна їх наразі не може збивати

Потенційно удари по іранському ВПК, якщо стануть регулярними та результативними, можуть підірвати здатність Ірану допомагати Росії з дронами, що полегшить роботу української ППО.

Один удар не нейтралізує іранські арсенали чи потенціал. Семиволос не виключає, що атаки могли бути просто попередженням для "гарячих голів" у Тегерані – мовляв, ви вразливі перед ізраїльськими дронами та ракетами.

Автор: WSJ
   Карта Ірану та розташування міста Ісфахан
Карта Ірану та розташування міста Ісфахан

Удари можуть теж навпаки спонукати Тегеран розширювати допомогу РФ. Наприклад, у МЗС Ірану викликали тимчасового повіреного у справах України після заяви радника глави Офісу президента Михайла Подоляка, який написав, що Іран "попереджали".

"Логіка війни невблаганна та вбивча. І виставляє жорсткі рахунки авторам та співучасникам… Вибухова ніч в Ірані – виробництво дронів та ракет, нафтопереробка. Україна попереджала", - написав у неділю Подоляк у Twitter.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Для України ключова ціль - Мелітополь" - Сергій Грабський

"Якщо іранцям не вдається вдарити США, шукатимуть інші можливості підірвати позиції Америки. Поки не можна сказати, чи Тегеран передасть через цю атаку балістичні ракети Росії", - каже Куса.

Залишається загроза отримання Росією іранських балістичних ракет, проти яких українська ППО наразі безсила

Залишається загроза отримання Росією іранських балістичних ракет, проти яких українська ППО наразі безсила, заявив прес-секретар українських Повітряних сил, полковник Юрій Ігнат.

Він нагадав, що ППО України не може протидіяти балістичним та зенітим ракетам, що летять по балістичний траєкторії. Ігнат наголосив на важливості якнайшвидшого надання Україні систем протиракетної оборони Patriot PAC-3 та SAMP-T.

Основна загроза для нас – іранські балістичні ракети, які ми поки що не можемо збивати. Росія не залишила намірів отримувати їх від Ірану та додаткові дрони-камікадзе - Ігнат

"Основна загроза, яка висить у повітрі, й може бути реалізована, це іранські ракети. Росія не залишила намірів отримувати від Ірану і додаткові дрони-камікадзе та ракети, про які було оголошено раніше - Fateh та Zolfaghar", - сказав Ігнат.

Як він зазначає, це балістика, проти неї в нас наразі немає засобів. Українська сторона розуміє, що балістика у Росії є також у вигляді ракет "Кинжал". Це комплекс, який б'є по балістичній траєкторії. Також ракети Х-22 і ракети С-300 і С-400 - зенітні ракети, що б'ють по балістичній траєкторії на відстані до 350 км.

"Це виклики та загрози, які є сьогодні. Можна їх знищувати і бити по позиціям, але наші партнери також розуміють, що проти балістичних загроз потрібні засоби. Такі, як Patriot. Ми бачимо зрушення. Італія, Франція теж заявили про готовність передавати нам ці системи", - додав він.

Три ризики для України від великої війни на Близькому Сході

Подібні атаки на об'єкти в Ірані продовжаться, прогнозує Куса. Вони навряд чи стануть щоденними, але час від часу відбуватимуться, як і у попередні роки.

На Близькому Сході завжди були ризики великої війни. За словами Куси, рік-два вони будуть особливо високими - в Ізраїлі керує рішучіша права коаліція, а в США посилюються позиції прихильників силових методів на тлі провалу ядерних переговорів із Тегераном. У самому Ірані еліти радикальніші на тлі протестів у країні. Провалилися переговори щодо ядерної угоди – Іран не відмовився від розробки ядерної зброї, а Захід не відмінив свої санкції у відповідь. США вийшли з угоди за колишнього президента Дональда Трампа, а за Байдена нової угоди досягти не вдалося.

"Якщо хтось у Тегерані вирішить зараз спробувати завдати потужного ракетного удару по Ізраїлю, очевидно, це буде прямим запрошенням до нової великої війни в регіоні", - каже Семиволос.

Автор: CNN
  Момент вибуху на військовому заводі в Ірані, 29 січня 2022 року
Момент вибуху на військовому заводі в Ірані, 29 січня 2022 року

Найближчим часом велика війна там не виглядає можливою, вважає Куса. У регіоні є країни, які її не хочуть. США зокрема не хочуть ескалації.

За його словами, значення потенційної війни на Близькому Сході для України залежатиме від її наслідків. Якщо вони будуть масштабними, то є три ризики. Перше, військова допомога Україні навряд чи скоротиться, але може сповільнитись, бо країнам Заходу доведеться приділяти увагу Близькому Сходу.

Друге, попит та ціни на російську нафту можуть злетіти, якщо охоплені хаосом країни Близького Сходу не зможуть нормально експортувати "чорне золото".

Третє, гуманітарна криза може призвести до нової хвилі біженців у ЄС та послабити потенціал Європи щодо допомоги Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Відбувається перша війна за участі роботів" – Валерій Яковенко

"Україні не потрібна велика війна на Близькому Сході", - каже Куса.

Але високі ризики від великої війни є і для самого Ірану з нестабільністю вдома та економікою під жорсткими санкціями, зазначає Семиволос.

"Учасники протестів в Ірані можуть перевернути режим аятол у момент паніки. Я б на місці Тегерана не ризикував, бо є ймовірність, що для них все закінчиться погано", - каже він.

Найбільший ризик пов'язаний з ядерною програмою Ірану. Лідери країни заявляють, що не мають амбіцій щодо створення ядерної зброї. Ізраїльтяни указують на таємні документи, вивезені їх розвідкою з Ірану в 2018 році, які свідчать про інше. Ізраїль не раз натякав, що якщо Іран опиниться на межі можливого створення ядерної зброї, вони завдадуть удару по його ядерній програмі, використовуючи авіацію, як зробили це в Іраку в 1981 році, та в Сирії в 2007 році, пише Bloomberg.

Ізраїль та Іран - смертельні вороги

Іран та Ізраїль були союзниками, починаючи з 1950-х, під час правління останнього монарха Ірану, шаха Мохаммада Резі Пехлеві. Але дружба різко обірвалася після Ісламської революції в Ірані в 1979 році. Нові лідери країни зайняли рішучу антиізраїльську позицію, засуджуючи єврейську державу як імперіалістичну країну на Близькому Сході.

Ізраїль розглядає потенціал Ірану щодо створення ядерної зброї як загрозу своєму існуванню.

Тегеран підтримує групи, які регулярно воюють проти Ізраїлю. Зокрема, "Хізбаллу" у Лівані, та палестинську ХАМАС. Єрусалим розглядає потенціал Ірану щодо створення ядерної зброї як загрозу своєму існуванню і, як вважають, він відповідає за кампанії саботажу проти ядерної програми країни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Путін готується до великої ескалації" – Олександр Данилюк

За останні кілька років навколо іранських військових та ядерних об'єктів сталося кілька вибухів та підозрілих пожеж, передає CNN.

У липні 2020 року пожежа охопила іранський ядерний комплекс у Натанзі - об'єкт, який відігравав ключову роль у програмі збагачення урану в провінції Ісфахан. Тегеран вирішили не оголошувати публічно висновки щодо причин пожежі.

У 2021 році в Натанзі сталося відключення електроенергії, і Організація атомної енергії Ірану назвала це "терористичною акцією". Командувач ізраїльської армії натякнув на можливу причетність.

У 2019 році вантажівка, навантажена вибухівкою, вибухнула і врізалася в автобус, який перевозив елітну Революційну гвардію Ірану. В результаті, щонайменше 23 особи загинули.

У НАТО вбачають підготовку Росії до нового наступу. І немає ознак, що Володимир Путін змінив цілі щодо війни проти України, сказав генсек Альянсу Єнс Столтенберг. РФ нарощує арсенал завдяки підтримці інших авторитарних держав, таких як Іран та Північна Корея.

Зараз ви читаєте новину «Основна загроза для України – іранські балістичні ракети». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути