вівторок, 10 листопада 2020 07:35

Оприлюднили текст тристоронньої угоди про припинення бойових дій у Карабасі

Оприлюднили текст тристоронньої угоди про припинення бойових дій у Карабасі
Буде забезпечено будівництво нових транспортних комунікацій, що зв'язують Нахічеванську Автономну Республіку з західними районами Азербайджану. Фото: Reuters

З'явився текст угоди про припинення війни в Нагірному Карабасі між Вірменією, Азербайджаном і Росією.

До 20 листопада Вірменія зобов'язується повернути Азербайджану "Агдамський район і території, утримувані вірменською стороною в Газахському районі Азербайджанської республіки", а у регіон вводяться російські миротворці, йдеться в угоді, текст якої опублікувало агентство ArmInfo.

"Ми, президент Азербайджанської республіки І.Г. Алієв, прем'єр-міністр республіки Вірменія Н.В. Пашинян і президент Російської Федерації В.В. Путін, заявили про наступне:

1. Оголошується про повне припинення вогню і всіх військових дій в зоні нагірно-карабаського конфлікту з 00:00 за московським часом 10 листопада 2020 року. Азербайджанська республіка і Вірменія, далі іменовані сторонами, зупиняються на займаних ними позиціях.

2. Агдамський район і території, утримувані Вірменською стороною в Газахскому районі Азербайджанської республіки, повертаються Азербайджанській стороні до 20 листопада 2020 року.

3. Уздовж лінії зіткнення в Нагірному Карабасі і вздовж Лачинського коридору розгортається миротворчий контингент РФ у кількості 1960 військовослужбовців зі стрілецькою зброєю, 90 бронетранспортерів, 380 одиниць автомобільної та спеціальної техніки.

4. Миротворчий контингент РФ розгортається паралельно з виведенням вірменських збройних сил. Термін перебування миротворчого контингенту РФ - 5 років з автоматичним продовженням на чергові 5-річні періоди, якщо жодна зі сторін не заявить за 6 місяців до закінчення терміну про свій намір припинити застосування даного положення.

5. З метою підвищення ефективності контролю за виконанням сторонами конфлікту домовленостей розгортається миротворчий центр по контролю за припиненням вогню.

6. Республіка Вірменія до 15 листопада 2020 року повертає Азербайджанській республіці Кельбаджарський район, а до 1 грудня 2020 року - Лачинський район, залишаючи при цьому за собою Лачинський коридор (шириною 5 км), який буде забезпечувати зв'язок Нагірного Карабаху з Вірменією і при цьому не зачіпатиме місто Шушу.

За згодою сторін в найближчі 3 роки буде визначено план будівництва нового маршруту руху по Лачинському коридору, що забезпечує зв'язок між Степанакертом і Вірменією, з подальшою передислокацією російського миротворчого контингенту для охорони цього маршруту.

Азербайджан гарантує безпеку руху по Лачинському коридору громадян, транспортних засобів і вантажів в обох напрямках.

7. Внутрішньо переміщені особи і біженці повертаються на територію Нагірного Карабаху і прилеглі райони під контролем Управління Верховного Комісара ООН у справах біженців.

8. Проводиться обмін військовополоненими і іншими утримуваними особами і тілами загиблих.

9. Розблокуються всі економічні та транспортні зв'язки в регіоні. Республіка Вірменія забезпечує транспортне сполучення між західними районами Азербайджанської республіки і Нахічеванської автономною республікою з метою організації безперешкодного руху громадян, транспортних засобів і вантажів в обох напрямках. Контроль за транспортним сполученням здійснюють органи Прикордонної служби ФСБ Росії.

Буде забезпечено будівництво нових транспортних комунікацій, що зв'язують Нахічеванську автономну республіку з західними районами Азербайджану".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уперше за 15 років: System of a Down випустили нові пісні про конфлікт у Карабасі

Вірменія, Азербайджан і Росія підписали тристоронню угоду про припинення бойових дій в Нагірному Карабаху з 10 листопада.

В Єревані демонстранти захопили будівлю уряду, розгромили меблі, техніку, розбили двері і вікна, частина з них знаходиться в кабінеті прем'єр-міністра Нікола Пашиняна.

Протестуючі виступають проти рішення прем'єр-міністра з питання Карабаху.

Зараз ви читаєте новину «Оприлюднили текст тристоронньої угоди про припинення бойових дій у Карабасі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути