четвер, 14 грудня 2017 13:08

Схвалили зміну назви офіційної мови Молдови на румунську

Схвалили зміну назви офіційної мови Молдови на румунську
Новою назвою мови в Молдові може стати румунська. Фото: "Радіо "Свобода"

Уряд Молдови схвалив законопроект про зміни до Конституції, який змінює назву офіційної мови з молдавської на румунську.

В 13-й статті Конституції пропонується замінити синтагму "молдавська мова, що функціонує на основі латинської графіки" на "румунська мова", передає "Интерфакс".

Ніхто з членів уряду не висловився проти цієї ініціативи.

Конституційний суд Молдови 5 грудня 2013 року ухвалив рішення про те, що державною мовою є румунська. Підставою для такого рішення став висновок КС про те, що текст Декларації про незалежність Молдавської республіки, в якому державною мовою названо румунську, превалює над Конституцією, де вказано молдавську. Згідно із цим положенням, група депутатів ініціювала розгляд законопроекту про внесення поправок у Конституцію. Конституційний суд 31 жовтня дав позитивний висновок на цю ініціативу.

Між тим, президент Молдови Ігор Додон назвав "неприпустимою" зміну назви офіційної мови. Після зміни влади "незаконні рішення нинішнього Конституційного суду будуть переглянуті". Він також висловив упевненість, що в парламенті не набереться 67 голосів для ухвалення цієї поправки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Невизнане Придністров'я стало одним із найбільших імпортерів українського металобрухту

Мовні відмінності між румунською та молдовською мовами почали виникати у XIX ст. В часи СРСР, у першій половині минулого століття, ці відмінності стали посилюватися. Однак з 1950-х років відбувався зворотний процес зближення молдавської та румунської мовних норм, які зараз практично не відрізняються.

Колишній український суддя Микола Чаус подав до суду на президента Молдови Ігоря Додона через те, що той відмовив йому у наданні політичного притулку. Рішення про відмову в проханні про надання політичного притулку було прийнято 5 жовтня на одній із сесій Комісії з питань політики щодо громадянства і притулку, через півроку після подання запиту суддею.

Зараз ви читаєте новину «Схвалили зміну назви офіційної мови Молдови на румунську». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути