середа, 22 вересня 2021 12:56

Одна з найбільших китайських компаній може збанкрутувати

Одна з найбільших китайських компаній може збанкрутувати
Недобудови Evergrande в китайському місті Лоян / Reuters

Борги китайського забудовника China Evergrande Group у $305 млрд можуть призвести до банкрутства та нової світової фінансової кризи.

Проблеми другого за розміром забудовника Китаю тривають уже кілька місяців. Про це пише ВВС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Роботодавці агресивно шукають людей. За пів року вакансій побільшало вдвічі

У четвер, 23 вересня, Evergrande має заплатити $83,5 млн відсотків за облігаціями. Ще один платіж на $47,5 млн має бути 29 вересня. Якщо компанія не зможе погасити відсотки протягом 30 днів із запланованих дат виплат за обома облігаціями, то настане дефолт. Рейтингове агентство S&P 20 вересня попередило, що на Evergrande може чекати дефолт, якщо компанія не отримає грошей від влади Китаю. Компанія намагається врятуватися, повертаючи інвестиції, зокрема, нерухомістю.

Поки що американські інвестори вважають малоймовірним, що проблеми Evergrande спричинять кризу, подібну до падіння інвестиційного банку Lehman Brothers 2008 року.

Evergrande володіє більш як 1300 проєктами з будівництва у понад 280 містах Китаю. Проте конгломерат інвестував не лише в будівництво. Сектори діяльності варіюються від управління капіталом до виробництва електромобілів та харчових продуктів і напоїв. Особисті статки засновника компанії - близько $10,6 млрд.

Evergrande агресивно розширилася і стала однією з найбільших компаній Китаю, позичивши понад $300 млрд. Торік Пекін запровадив нові правила, які регулюють розмір боргів великих забудовників. Вони спонукали компанію продавати нерухомість зі значними знижками, щоб забезпечити надходження грошей для підтримки бізнесу на плаву. Тепер конгломерат намагається виплатити відсотки за боргами. Сумніви в платоспроможності призвели до падіння вартості акцій Evergrande на 85% цього року.

Є кілька причин, чому крах Evergrande може спричинити серйозні проблеми. По-перше, багато людей купували нерухомість у компанії. Вони вклали гроші й потенційно можуть втратити їх у випадку банкрутства. Тобто може виявитися ланцюгова реакція банкрутств. По-друге, це потенційно може негативно вплинути на фінансову систему Китаю. Evergrande винна гроші приблизно 171 китайському банку і 121 фінансовій компанії. У разі дефолту банки та інші кредитори муситимуть давати менше позичок. Це може призвести до так званої кредитної кризи, коли компанії щосили хочуть позичити гроші за доступними ставками.

Кредитна криза була б поганою новиною для другої за величиною економіки світу, бо компаніям, які не можуть брати кредити, важко рости, а в деяких випадках вони не можуть продовжувати діяльність. Це також може змусити нервувати іноземних інвесторів, які можуть розглядати Китай як менш привабливе місце для інвестицій. Серйозні наслідки краху компанії змусили аналітиків припустити, що Пекін може втрутитися, щоб врятувати її.

Європа відходить від "брудної енергетики" - від вугілля та атомної енергії. Потужності, які це використовували, переводять на газ. Відповідно в ньому зростає потреба. Через це підвищуються ціни. Про це Gazeta.ua розповів експерт з енергетики Святослав Павлюк.

Зараз ви читаєте новину «Одна з найбільших китайських компаній може збанкрутувати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути