Ексклюзиви
середа, 30 березня 2022 10:12

Спецтема: Війна Росії проти України

Німеччина визнала ігнорування енергетичної загрози з боку РФ

Німеччина визнала ігнорування енергетичної загрози з боку РФ
Німеччина наразі опинилася у скрутному становищі. Фото: pixabay.com

Німецькі політики знали про небезпеку посилення енергетичної залежності від Росії після окупації Криму 2014 року й тепер розплачуються за ігнорування проблеми.

Про це у вівторок заявила міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок на Берлінській конференції щодо енергетичного переходу, пише Politico.

"Насправді ми, європейці, щонайменше з 2014 року знали, що маємо стати повністю незалежними від російського імпорту викопного палива. Ухвалили стратегію щодо диверсифікації нашого імпорту енергоносіїв. Однак ми із цим не впоралися, тому зараз відбувається найжорстокіша розплата", - сказала вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Німеччина визнала свої помилки щодо України та її членства у НАТО

Німеччина зараз опинилася в скрутному становищі, намагаючись збалансувати вимоги про заборону імпорту енергоносіїв із Москви з можливістю того, що така заборона може призвести до рецесії у її власній економіці. Міністр економіки та клімату Роберт Габек, який, як і Бербок, належить до партії "Зелених", що не входила до попереднього уряду, різко розкритикував колишні рішення Берліна.

"Енергетична політика - це завжди політика сили, політика інтересів, тож завжди політика безпеки. І якщо ви озирнетеся назад, вас здивує те, наскільки ми могли бути сліпими, щоб не помітити цього", - сказав він.

Попри окупацію Криму Росією 2014-го та збройний конфлікт на Донбасі Німеччина посилила свою залежність від імпорту енергоносіїв з РФ, а також схвалила будівництво газопроводу "Північний потік-2".

Фізичні потоки газу трубопроводом Ямал-Європа на компресорній станції Мальнов у Німеччині вдень 29 березня впали до нуля.

У Кремлі пригрозили Європі перекрити газ, якщо Захід не платитиме за російське постачання в рублях.

Напередодні країни "Великої сімки" офіційно заявили, що відмовляються платити за постачання російського газу в рублях, оскільки таке одностороннє рішення Кремля є очевидним порушенням укладених договорів.

Росія може бойкотувати постачання газу. Однак міністри енергетики G7 "готові до будь-яких сценаріїв".

Зараз ви читаєте новину «Німеччина визнала ігнорування енергетичної загрози з боку РФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути