вівторок, 08 червня 2021 02:14

Німеччина може відшкодувати Україні втрати від наслідків запуску "Північного потоку-2" - Блінкен

Німеччина  може відшкодувати Україні втрати від наслідків запуску "Північного потоку-2" - Блінкен
Блінкен прокоментував дії "Північного потоку-2" щодо України. Фото: Reuters

У Німеччині обговорюють, яким чином можна буде відшкодувати Україні фінансові втрати, яких вона зазнає внаслідок запуску російського газогону "Північний потік-2".

Такий крок Німеччини став однією з причин винятку, який США надали з санкційного режиму зареєстрованій у Німеччині компанії, яка на 100 відсотків належить російському "Газпромові" і будує газопровід, і її керівникові, повідомив державний секретар США Ентоні Блінкен, повідомляють американські ЗМІ.

"Ми активно співпрацюємо з Берліном, щоб з'ясувати, що можна і варто, і, я вважаю, необхідно зробити, щоб … гарантувати, що плата за транзит, яку Україна може в певний момент у майбутньому втратити внаслідок цього газопроводу, … була відшкодована", – сказав Блінкен.

Він не уточнив, який вигляд може мати це відшкодування. Раніше лунали припущення, що Німеччина могла б інвестувати в альтернативну енергетику в Україні.

Важливо мати чіткі домовленості з Німеччиною, які дадуть США можливість накласти санкції на газопровід пізніше, якщо Росія буде намагатися використати його як інструмент примусу проти її сусідів у Східній Європі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Північний потік" добудують до кінця року

Компанія Nord Stream заявила, що газопровід побудований на 95 %. Станом на 31 березня побудовано 2339 км труб з 2460 км. Залишилося укласти близько 121 км. Таким чином до закінчення проєкту залишилося добудувати ще 5% загальної протяжності газопроводу. США збираються відмінити санкції проти газопроводу.

Зараз ви читаєте новину «Німеччина може відшкодувати Україні втрати від наслідків запуску "Північного потоку-2" - Блінкен». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути