понеділок, 10 квітня 2023 08:00

Спецтема: Війна Росії проти України

"Незаконну депортацію українських дітей слід зупинити" - Ганна Гусарська

"Незаконну депортацію українських дітей слід зупинити" - Ганна Гусарська
Журналіст Ганна Гусарська вважає, що потрібно використати всі інструменти, щоб повернути викрадених українських дітей додому / European Press Priza

Думки у виданні The Washington Post журналіста та політичного аналітика Ганни Гусарської

Конвенція ООН про попередження злочину геноциду та покарання за нього кришталево зрозуміла: "Насильницька передача дітей однієї групи іншій", коли відбувається з наміром знищити націю повністю або частково, є геноцидом. Володимир Путін має вищу юридичну освіту, тому має знати закон. І його наміри зараз не повинні викликати сумнівів.

Навіть коли російська влада депортувала тисячі дітей з України в Росію, вона не приховувала, що робить. Вони кричали про це всюди, з'являючись по кілька разів на тиждень на російському державному телебаченні, часто представляючи це як санкціоновану Кремлем кампанію з усиновлення українських дітей.

Міжнародний кримінальний суд недавно оголосив, що видав ордер на арешт Путіна та його уповноваженої з прав дитини Марії Львової-Бєлової. МКС пояснив, що це безпрецедентне публічне оголошення ордерів зробили для запобігання подальшому вчиненню злочинів.

Швидкість має першорядне значення. Викрадені діти ростуть, їх риси змінюються. Маленькі діти можуть забувати лиця біологічних батьків, рідні міста, які часто зруйновані російськими обстрілами, і номери телефонів близьких.

Путін та Львова-Бєлова - найвідоміші злочинці у світі

Путін та Львова-Бєлова - найвідоміші злочинці у світі. Але також є багато охочих допомагати їм, які хвалилися у Facebook і Telegram, постили у Instagram, та писали у російській соцмережі ВКонтакті про вивезення та русифікацію українських дітей.

Російське державне телебачення завжди представляє злочин як рятувальну місію зі співчуття. У вересні Львова-Бєлова розповіла про "групу з 30 дітей з Маріуполя, яких ми знайшли у підвалах", вони "спочатку говорили гидотні речі про президента Путіна, демонстративно співали гімн України та скандували "Слава Україні!". Але після деякої роботи з дітьми, з гордістю заявила вона, можна переконатися, що всі тепер підтримують нашу сильну країну.

Вона знає, що каже. Одного такого підлітка вона усиновила, і тепер він є "щасливим володарем паспорту РФ".

Діти в РФ зазнають жахливої пропаганди. Імперіалістичний мілітаристський патріотизм у Росії ґрунтується на ненависті до України та її союзників. Це рівносильно жорстокому промиванню мізків

Хоча не всі викрадені діти можуть зазнавати систематичного "перевиховання", просто живучи на будь-якій території, контрольованій РФ, вони зазнають запеклої пропаганди, чий імперіалістичний мілітаристський патріотизм заснований значною мірою на ненависті до України та її союзників. Це рівносильно жорстокому промиванню мізків росіянам.

Публічні записи дозволили українській владі, місцевим та іноземним журналістам, та організаціям, таким як Human Rights Watch та Лабораторія гуманітарних досліджень Єльської школи громадської охорони здоров'я, задокументувати випадки депортації дітей. Можливо, найбільш повне дослідження провела мережа журналістів-розслідувачів EBU. Але навіть у цьому звіті визнається, що "точну кількість" жертв встановити неможливо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У Бахмуті спалили російські резерви" - Іван Січень

Українська влада стверджує, що ідентифікувала не менше 19 544 дітей, які наразі депортовані. Український уповноважений з прав дитини заявив, що у цих випадках відомі ім'я, прізвище та дата народження дитини. Уповноважений також зазначив, що "повернені" 328 дітей. Але Незалежна міжнародна комісія з розслідування подій в Україні, створена ООН, повідомила у звіті від 15 березня, що не змогла перевірити жодну з цих цифр.

До депортованих або переміщених дітей можуть входити ті, хто втік в Росію з території, окупованої РФ у 2014 році. Деякі з депортованих були чи стали сиротами. Наприклад, 46 малюків, вивезених із окупованого Херсона. Інші були вивезені проти їхньої волі через війну. Деяких, поза сумнівом, затримали на КПП, коли вони намагалися втекти в Україну. Нікому не дали вибору.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Для перемоги потрібно провести три-чотири успішні наступальні операції" - Микола Саламаха

Необхідно створити додаткові механізми для відстеження цього жахіття, що триває. Досі рядові росіяни, які бажають повідомляти про такі злочини, були недовикористаним ресурсом. У путінській Росії висловлюватися не так просто. Добровольці, що діють поодинці або у складі неформальних груп, перебувають у великій небезпеці. Тим часом формальні групи правозахисників у Росії вже давно оголошені поза законом, а їхні лідери ув'язнені чи відправлені у вигнання.

Деякі зусилля приносять плоди. До роковин вторгнення російська телекомпанія "Дождь", яка нині базується в Амстердамі, зняла годинний документальний фільм про викрадених дітей, який переглянули понад 500 тис. глядачів. Без допомоги української влади, яка неохоче взаємодіє з російськими ЗМІ, навіть опозиційними, журналістам вдалося відстежити кілька випадків, встановити осіб та місця утримання деяких дітей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Китай може затягувати війну в Україні", - Юрій Пойта

Крім того, у січні "Дождь", чия аудиторія переважно в Росії, закликав росіян анонімно повідомляти про спостереження за депортованими дітьми. Поки що у базі "Дождя" кілька справ. Це дуже недосконала ініціатива, але деякі з цих наведень можуть призвести зупинити процес чи навіть розвернути його.

МКС використовує міжнародне право. Зусилля, ініційовані "Дождем", засновані на анонімних повідомленнях громадян РФ. Необхідно стежити за кожною зачіпкою та докладати всіх зусиль, щоб відновити справедливість – дуже рідкісний товар у цій жахливій війні.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «"Незаконну депортацію українських дітей слід зупинити" - Ганна Гусарська». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути