четвер, 16 червня 2022 20:30

Спецтема: Війна Росії проти України

"Неформальна інформація оптимістична" – що вирішили Макрон, Шольц та Драгі у Києві

"Неформальна інформація оптимістична" – що вирішили Макрон, Шольц та Драгі у Києві
Питання щодо кандидата у члени ЄС не було єдиною метою візиту, але найбільш невизначеною, говорить Олександр Сушко. Фото: фонд "Відродження"

Головною метою візиту лідерів Франції, Німеччини та Італії до Києва стало питання надання Україні статусу кандидата у члени ЄС. За неформальними повідомленнями, вдалося досягти певного оптимізму. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів Олександр Сушко, директор Центру миру, конверсій і зовнішньої політики.

"В Київ приїхали лідери провідних країн Євросоюзу. Трійка – Італія, Німеччина, Франція є визначальною для політики ЄС. Факт візиту на рівні глав урядів є безпрецедентним для України. Це свідчить про визнання того, що Україна є центром, де сьогодні вирішується майбутнє Європи", – говорить Сушко.

Попри скептицизм деяких країн щодо надання Україні статусу кандидата у члени ЄС, вони орієнтуватимуться на позицію Німеччини та Франції, наголошує експерт.

"Декілька політиків країн ЄС висловлювали сумніви щодо негайності надання Україні статусу кандидата в члени Євросоюзу. Але ці держави орієнтуються значною мірою на позицію Франції та Німеччини. І навряд чи блокуватимуть рішення, якщо вийде досягти єдності серед найбільших країн ЄС. Тому цей візит має визначальний характер щодо перспектив отримання Україною на наступному саміті Європейського Союзу статусу кандидата. Формально, треба пройти ще декілька кроків, але вирішальне слово за провідними країнами-членами. Неформальна інформація оптимістична", – каже Сушко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Росія хоче задушити нашу економіку" - як Україні виграти битву за море

Питання щодо кандидата у члени ЄС не було єдиною метою візиту, але найбільш невизначеною, додає експерт.

"Серед іншим питань – воєнна, економічна підтримка. Тут є розбіжності щодо окремих видів озброєнь та темпів надання допомоги. Але, думаю, будуть гарні новини на тему воєнної підтримки. Процес йде у правильному напрямку. Певні види озброєння, які Німеччина ніколи не погоджувалася передавати Україні, вже передають. Темпи повільні і нас не влаштовують, але питання рухається і перелік озброєння розширюється", – наголошує Сушко.

Такі візити бувають раз у 20 чи навіть 40 років, додає експерт.

"Бувало, що президент Франції по 15 років не приїжджав в Україну. Це дуже визначна у дипломатичному світі подія і її не варто недооцінювати", – каже Сушко.

Президент Франції Еммануель Макрон, канцлер Німеччини Олаф Шольц та прем'єр Італії Маріо Драгі відвідали Київ. 16 червня західні лідери відвідали зруйноване росіянами місто Ірпінь на Київщині. Потім президент Володимир Зеленський провів переговори з західними колегами.

Візит відбувається напередодні рішення Європейської комісії щодо надання Україні статусу кандидата в члени ЄС.

Зараз ви читаєте новину «"Неформальна інформація оптимістична" – що вирішили Макрон, Шольц та Драгі у Києві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути