середа, 01 вересня 2021 14:14

Небагато країн в світі так покладаються на підтримку США, як Україна - американська преса про візит Зеленського

Gazeta.ua підготувала огляд преси - що пишуть в США про візит президента України Володимира Зеленського 31 серпня - 1 вересня.

"Лідер України на зустрічі з Байденом шукає гарантій безпеки після виходу США з Афганістану", The New York Times, США

Стурбований раптовим і хаотичним виходом Америки з Афганістану, президент Зеленський, як очікується, на зустрічі з Байденом 1 вересня порушить питання про гарантії США в області безпеки.

Зустріч має стати можливістю для США показати підтримку Україні. Цього Зеленський прагнув з 2019-го, коли його зусилля налагодити зв'язки загрузли в першому судовому процесі щодо імпічменту колишнього президента Трампа.

Зустріч відбувається після події, що змусила багатьох союзників США засумніватися в надійності підтримки Вашингтону. Небагато країн в світі так покладаються на підтримку Америки, як Україна.

Автор: Стефані Лоос
  Президент України Зеленський зустрінеться з президентом Байденом в Білому домі в середу, 1 серпня
Президент України Зеленський зустрінеться з президентом Байденом в Білому домі в середу, 1 серпня

Як віце-президент Байден був відповідальним в адміністрації Обами щодо України. Хоча його часто розчаровувала українська корупція, він рішуче підтримав боротьбу країни за незалежність від Росії. Очікується, що підтвердить цю підтримку на зустрічі з Зеленським.

З іншого боку, очікується, що український лідер підкреслить не тільки цінність американської підтримки для України, а й внесок своєї країни в європейську безпеку через стримування Росії.

"Ситуація в Афганістані вказує на перегляд глобальних гарантій США, і Зеленський хоче почути від Байдена, де місце України", - каже радник Зеленського Ендрю Мак.

Автор: The New York Times
  Українські солдати на передовій на північ від Луганська, квітень 2021
Українські солдати на передовій на північ від Луганська, квітень 2021

Україна позиціонує себе як опорний пункт безпеки для США. Жоден американський солдат не бореться пліч-о-пліч з українськими вояками проти російських сепаратистів на сході країни. А фінансова допомога США українським військовим значно менша, ніж надана Афганістану.

Україна позиціонує себе як опорний пункт безпеки для США. Жоден американський солдат не бореться пліч-о-пліч з українськими вояками проти російських сепаратистів на сході країни. А фінансова допомога США українським військовим значно менша, ніж надана Афганістану

"Ми дуже відрізняємося від Афганістану, і хотіли б на цьому наголосити. Ми незалежна країна, а не держава-банкрут, і нашим збройним силам вдалося протистояти росіянам, а не талібам", - каже радник голови адміністрації Зеленського Тимофій Мілованов.

Українські лідери протягом кількох місяців були стурбовані м'якою реакцією Байдена на те, що вважають погіршенням безпеки в Східній Європі. Навесні минулого року Росія перекинула танки і тисячі солдатів до українських кордонів, нібито для навчань. Також навесні Байден погодився на прохання Німеччини дозволити Росії завершити будівництво "Північного потоку-2", піддаючи Україну ризику відключення від газопостачання.

Через два тижні Росія і Білорусь, як очікується, підпишуть договір про тіснішу інтеграцію, який дозволить розмістити російські війська на північно-західних кордонах України. Якщо так станеться, Україна буде майже оточена контрольованими Росією силами - від Білорусі на півночі до Росії на сході та півдні, аж до окупованого Криму і Придністров'я в Молдові. Українські аналітики вважають кризу, яка назріває, недооціненою зі сторони США.

Через два тижні Росія і Білорусь, як очікується, підпишуть договір про тіснішу інтеграцію, який дозволить розмістити російські війська на північно-західних кордонах України. Якщо так станеться, Україна буде майже оточена контрольованими Росією силами - від Білорусі на півночі до Росії на сході та півдні, аж до окупованого Криму і Придністров'я в Молдові. Українські аналітики вважають кризу, яка назріває, недооціненою зі сторони США

"Україна - найліберальніша демократія на території колишнього СРСР. Ситуація з безпекою там погіршилася за останній рік. Є надія, що адміністрація Байдена не розглядатиме нас як другорядне питання", - каже Ендрю Мак.

Україна прагнула до членства в НАТО, але, схоже, це не обговорюється через страх спровокувати Росію. Зараз країну називають партнером з розширеними можливостями, але цей статус не дає жодних гарантій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Меркель в Києві обговорювала мир на сході України і "Північний потік-2" - що про нас пише світова преса

Російські офіційні особи насміхаються з України через афганську катастрофу.

"Чи врятувало повалений проамериканський режим в Кабулі те, що Афганістан має статус головного союзника США поза НАТО? Схожа ситуація чекає тих, хто ставить на Америку в Україні. Україна розпадеться, і Білий дім в певний момент навіть не згадає своїх друзів у Києві"- заявив секретар Ради безпеки РФ Микола Патрушев.

Питання про надійність Америки і в її прихильності до союзників широко обговорювалося в політичних колах в Києві після падіння Кабулу.

"Байдену слід зміцнювати зв'язки з Україною", NPR, США

Думки колишнього посла США в Україні Вільяма Тейлора і колишнього помічника державного секретаря з питань демократії, прав людини і праці в адміністрації Джорджа Буша Девіда Крамера.

Візит Зеленського в Білий дім стане першим візитом українського лідера за більш ніж чотири роки. Це можливість для Байдена ще раз заявити про підтримку Америкою суверенітету і територіальної цілісності України перед обличчям російської агресії, про прихильність до інтеграції Києва в євроатлантичне співтовариство і до боротьби України проти корупції.

Попередник Зеленського, Петро Порошенко, зустрівся в Білому домі з колишнім президентом Дональдом Трампом в 2017-му. Після переконливої перемоги Зеленського над Порошенком 2019-го, Трамп запросив Зеленського, але потім втягнув його в американську політику в липні 2019-го через телефонний дзвінок між ними, який призвів до першого імпічменту Трампа.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Урок для України з падіння Афганістану: що про нас пише світова преса

Зеленському довелося задовольнятися незручною зустріччю з Трампом в Нью-Йорку два місяці по тому, і двосторонні відносини похитнулися. Це шанс для адміністрації Байдена поглибити зв'язки між двома країнами.

Коли Байден сяде за стіл переговорів із Зеленським, в їх дискусіях будуть домінувати два питання. Перше - агресія Росії проти України. Це загроза, для вирішення якої Києву потрібні США. Українці з тривогою дивляться за спішним виходом Америки з Афганістану. Їм потрібна допомога Штатів, щоб протистояти росіянам, і вони відчайдушно хочуть почути запевнення Байдена, що США підтримають. Друге - українська корупція, боротися з якою Україні допомагають США, ЄС і МВФ.

Коли Байден сяде за стіл переговорів із Зеленським, в їх дискусіях будуть домінувати два питання. Перше - агресія Росії проти України. Це загроза, для вирішення якої Києву потрібні США. Українці з тривогою дивляться за спішним виходом Америки з Афганістану. Їм потрібна допомога Штатів, щоб протистояти росіянам, і вони відчайдушно хочуть почути запевнення Байдена, що США підтримають. Друге - українська корупція, боротися з якою Україні допомагають США, ЄС і МВФ

Зеленський має підштовхнути США до активнішої участі в переговорах щодо припинення війни на Донбасі. Протягом семи років Україна вела переговори з Росією, за участю Німеччини і Франції, в марній спробі вивести російські війська з країни. Росіяни категорично відмовляються співпрацювати, задовольняючись тим, що їх війська і маріонеткові "республіки" знаходяться в Україні. Путін прагне підірвати суверенітет України і дестабілізувати її, заперечуючи відповідальність за конфлікт, в якому загинули більше 13 тис. українців. У тому числі більше 3000 мирних жителів, і більш 1,5 млн були змушені покинути свої домівки. США повинні приєднатися до переговорів, щоб зміцнити позицію України і завершити конфлікт.

Водночас адміністрація Байдена має заручитися підтримкою союзників, щоб посилити санкції проти режиму Путіна - на додаток до тих, що ввели через вторгнення Росії в Крим і на Донбас. Усе, щоб збільшити російські витрати на порушення суверенітету і територіальної цілісності України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна нагадає світові про окупацію Криму - що про нас пише міжнародна преса

У світлі недавніх військових навчань Sea Breeze за участю більше 30 країн в Чорному морі, Байден має розпорядиться виділити додаткові $100 млн у вигляді допомоги в секторі безпеки для України. У п'ятницю він уже уповноважив держсекретаря виділити $60 млн із цієї суми на допомогу Україні "оборонними виробами та послугами міністерства оборони, а також військовою освітою і навчаннями".

Цю допомогу США заморозили до зустрічі Байдена з Путіним. Вона буде додатковою до раніше виділеного пакету в $275 млн. Такий крок потрібен зараз, перш ніж знову розгоряться бойові дії, а не під час їх розпалу, коли буде запізно. Штати також мають посилити військово-морську присутність НАТО в Чорному морі.

Вашингтон має надати Україні статус крупного союзника поза НАТО, що дало б країні військові і економічні вигоди, і поставило б у компанію таких союзників, як Австралія, Ізраїль, Японія і Південна Корея. Київ - на передовій боротьби демократії проти реваншистських настроїв режиму в Москві, і сприяє безпеці Європи. Він відбиває потенційно ще більшу агресію Росії.

Вашингтон має надати Україні статус крупного союзника поза НАТО, що дало б країні військові і економічні вигоди, і поставило б у компанію таких союзників, як Австралія, Ізраїль, Японія і Південна Корея. Київ - на передовій боротьби демократії проти реваншистських настроїв режиму в Москві, і сприяє безпеці Європи. Він відбиває потенційно ще більшу агресію Росії

У 2008-му НАТО пообіцяло Україні та Грузії, що стануть членами Альянсу, хоч не сказало коли. 13 років по тому США мають підтвердити свою підтримку і натиснути на європейських союзників, щоб виконали обіцянку, якщо Україна відповідатиме критеріям. Статус крупного союзника поза НАТО підкреслить підтримку США можливого повноправного членства Києва в Альянсі. Це буде сигналом Путіну, що у нього немає де-факто права вето на прагнення України приєднатися до євроатлантичних інститутів, що особливо важливо, адже навесні Путін попереджав, що членство України стане "червоною лінією" для Росії.

Зеленському теж є над чим попрацювати. Хоча він почав боротися з корупцією, олігархи тривалий час були гальмом для економічного і політичного розвитку України. Корупція послаблює країну і робить її вразливішою до російських впливів.

Також Байден має якомога швидше висунути кандидата на посаду посла США в Україні. Він повинен здійснити поїздку в Україну протягом наступного року. Жоден президент США не ступав на українську землю з тих пір, як в квітні 2008-го це зробив президент Джордж Буш. Байден був регулярним гостем в Україні під час перебування на посаді віце-президента і сенатора. Повернення в якості президента стане потужним сигналом американської підтримки Україні та її народу, а також Кремлю.

"Зеленський готується до зустрічі з Байденом", - Radio Free Europe, США

Президент Зеленський 1 вересня вперше приїде в Білий дім. Очікується, що попросить Байдена про конкретні гарантії безпеки і додаткової військової допомоги для стримування російської агресії.

Україна прагне в ЄС і НАТО, що викликає невдоволення Москви, яка вважає, що ця держава належить до сфери її впливу. Путін в липні опублікував аргумент із 5000 слів, в якому стверджував, що українці та росіяни - один народ, що в Києві розглядають як спробу оскаржити територіальну цілісність країни.

Україна шукає більше підтримки в США, щоб захиститися від російської агресії. 31 серпня Вашингтон пообіцяв Києву $60 млн у вигляді військової допомоги, яку Білий дім вважає необхідною через "значне збільшення російської військової активності уздовж українських кордонів", а також мінометні обстріли, порушення режиму припинення вогню та інші провокації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія може атакувати Україну, щоб пустити воду в Крим - що про нас пише світова преса

"Наростання сил Росії вздовж українських кордонів виявило нестачу можливостей українських збройних сил для захисту від російського вторгнення. Значні прогалини в потенціалі Києва мають бути терміново усунені, щоб посилити стримування", - заявили в адміністрації Байдена.

Допомога $60 млн є понад ту військову допомогу США, яку Україна щорічно отримує від Вашингтону в розмірі $400 млн. 31 серпня оголосили також про поставку додаткових ракетних комплексів Javelin - найефективніших протитанкових ракет у світі. З 2014-го США виділили понад $2,5 млрд, щоб допомогти українським силам діяти більш ефективно, захищати суверенітет своєї країни і стати більш сумісними з НАТО.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Важкі часи створюють найкращих союзників: що про нас пише світова преса

Зеленський 31 серпня зустрічався з міністром оборони США Ллойдом Остіном. Він попросив США приєднатися до мирних переговорів, щоб покласти край бойовим діям на сході України.

Очікується, що Байден також тиснутиме на Зеленського, щоб боровся з корупцією в країні та продовжив реформи.

У минулому "Огляді преси" Gazeta.ua писала про сміливу та успішну операцію українських військових, які допомогли вибратися з Кабулу в Канаду групі афганців, котрі працювали на канадців. Також писала про зустріч Зеленського з Байденом і розкопки масових поховань жертв сталінських репресій біля Одеси.



Зараз ви читаєте новину «Небагато країн в світі так покладаються на підтримку США, як Україна - американська преса про візит Зеленського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути