Ексклюзиви
пʼятниця, 20 липня 2018 13:45

Не світлом єдиним - створили пристрій, який відбирає тепло у сонця
6

Англо-шведська компанія United Sun Systems розробила нову батарею, яка перетворює тепло сонця на електрику. На відміну від світлової, теплова енергія зможе накопичуватись і зберігатись протягом 100 років.

Вчені розробили найдешевшу сонячну теплову батарею
Фото: Daily Mail
Вчені розробили найдешевшу сонячну теплову батарею
Вчені розробили найдешевшу сонячну теплову батарею
Вчені розробили найдешевшу сонячну теплову батарею
Вчені розробили найдешевшу сонячну теплову батарею

Компанія вже отримала ліцензію на винахід. Нова система зробить сонячну енергію на 95% дешевшою. Ефективність також підвищиться - одна теплова батарея зможе живити 11 будинків, пише Daily Mail.

Основа технології - акумулятор, зроблений зі сплаву металу та водню.

"До відкриття цього класу гідридних матеріалів зберігання тепла було можливим лише за рахунок використання дорогих матеріалів", - сказав Рагай Зідан, вчений з Національної лабораторії Savannah River Nuclear Solutions. - Використання нового сплаву зменшить вартість і покращить ефективність сонячної енергетики".

Теплова сонячна батарея має вигляд тарілки діаметром 14 метрів. Вкрита дзеркалами, які фокусують сонячні промені на пристрої у центрі тарілки. Нагрівають його до 750° С. Тепло перетворюється в енергію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тарифи на електроенергію в Україні нижчі, ніж в ЄС

Батарея здатна виробляти 150 кВт на годину. Отриману електроенергію можна накопичувати і використовувати за необхідності.

Компанія вже підписала угоду з Міністерством енергетики США та Національної лабораторії Savannah River Nuclear Solutions.

"Новий спосіб отримання та зберігання сонячної енергії дешевий. Нарешті сонячна енергетика стане конкурентною викопному паливу", - сказав Террі А. Мілльскі, директор Національної лабораторії Savannah River .

У Пустомитівському районі на Львівщині відкрили сонячну електростанцію "Щирець -1", яка вироблятиме близько 2 млн кВт/год електроенергії. "Нова сонячна електростанція забезпечить 90% потреб у електроенергії мешканців Щирця та людей, які проживають у даному регіоні", – зазначив директор електростанції Ростислав Станкевич.

Зараз ви читаєте новину «Не світлом єдиним - створили пристрій, який відбирає тепло у сонця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути