неділя, 11 вересня 2022 04:00

Не любить кішок і має талант до малювання: маловідомі факти про короля Карла ІІІ
10

Королем Великої Британії став Карл ІІІ. Він є найстарішим і найстаршим спадкоємцем престолу в історії країни. Передавати королівські повноваження в руки ще принца Вельського Чарльза розпочалося декілька років тому. Для Великої Британії смерть королеви Єлизавети ІІ не мала стати шоком і кризою, тому престолонаступник повинен бути підготовленим.

Син королеви чекав на престол рекордні 70 років – з моменту коронації матері у 1952 році. Тепер Карл ІІІ перетворився у найстарішого правителя, отримавши трон у 73 роки. Так він побив попередній рекорд 64-річного короля Вільгельма IV.

Що відомо про короля Великої Британії та чому його не люблять самі британці, розповідає Gazeta.ua.

1. Чарльз Філіп Артур Джордж народився 1948 року. 1969-го Єлизавета ІІ зробила старшого сина принцом Вельським. А 1970 року він закінчив Кембриджський університет зі ступенем бакалавра мистецтв і став першим спадкоємцем, який отримав університетський ступінь. Згодом Кембридж надав йому ступінь магістра мистецтв.

2. Його вважають успішним художником. Британський король має талант до малювання, пише картини аквареллю. Також займається органічним садівництвом: якось зізнався, що вважає корисним для рослин розмовляти з ними. А ще Карл ІІІ не любить кішок.

3. Займається благодійністю. Зокрема, заснував The Prince's Trust в 1976 році, спонсорує The Prince's Charities і є патроном, президентом і членом понад 400 інших благодійних організацій.

Королем Великої Британії став Карл ІІІ
Фото: Getty Images
Він є найстарішим і найстаршим спадкоємцем престолу в історії країни
Син королеви чекав на престол рекордні 70 років – з моменту коронації матері у 1952 році
З Каміллою Карл ІІІ одружився 2005 року: тепер вона є королевою-консорт Великої Британії
З Каміллою Карл ІІІ одружився 2005 року: тепер вона є королевою-консорт Великої Британії

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 25 років без принцеси Діани: якими були останні слова неповторної Леді Ді

4. 1981 року одружився з леді Діаною Спенсер, яка стала принцесою Вельською. Пара виховувала двох синів – Вільяма та Гаррі. І цей шлюб ледь не знищив репутацію нинішнього короля. Його викрили у зрадах зі старшою жінкою Каміллою. 1992 року монарх розлучився зі Спенсер. 31 серпня 1997 року вона загинула в жахливій аварії. А з Каміллою Карл ІІІ одружився 2005 року: тепер вона є королевою-консорт Великої Британії.

5. Майже половина британців вважає, що Карл ІІІ повинен дозволити синові принцу Вільяму стати наступним королем. Про це свідчить опитування Time у квітні цього року. Британці ставили його максимум на сьоме місце серед найпопулярніших членів королівської родини.

6. У травні ще тодішній принц Вельський Чарльз заміняв матір на урочистому відкритті державного парламенту. Там висловився, зокрема, і про Україну. Він заявив, що уряд Великої Британії розширить можливості у всіх частинах країни і допоможе більшій кількості людей знайти роботу. Також пообіцяв, що за "непростих часів" уряд продовжить підтримувати народ України.

10 вересня новим королем Великої Британії офіційно проголосили Карла ІІІ.

Старший син Єлизавети II Чарльз автоматично успадкував престол після її смерті. А офіційне проголошення його монархом відбулося у Сент-Джеймському палаці в Лондоні на засіданні Ради престолонаслідування.

Відповідну прокламацію підписали у порядку черговості наступний спадкоємець престолу принц Вільям, королева-консорт Камілла, голова Ради, прем'єр-міністр Британії Ліз Трасс та архієпископ Кентерберійський.

Зараз ви читаєте новину «Не любить кішок і має талант до малювання: маловідомі факти про короля Карла ІІІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути