неділя, 22 квітня 2018 14:05

Назвали умову, за якою Іран відновить збагачення урану

Назвали умову, за якою Іран відновить збагачення урану
Глава МИД Ирана Мохаммад Джавад Зариф. Фото: Time

Іран пригрозив відновити збагачення урану, якщо США вийдуть з укладеного у 2015 році міжнародного договору про обмеження іранської атомної програми.

Крім того, міністр закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Заріф заявив, що Тегеран розглядає ряд додаткових радикальних заходів. Водночас країна не прагне отримати ядерну зброю. Тому відповіддю на вихід США з атомної угоди стане відновлення програми зі збагачення урану, пише dw.com.

Міністр закордонних справ Ірану застеріг інші країни від переговорів з США.

"Сполучені Штати ведуть переговори за принципом: "Що моє, то моє, а що ваше - то можна обговорювати"", - пояснив Заріф.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Саудівська Аравія заявила про намір створити ядерну зброю

Раніше президент США Дональд Трамп пригрозив вийти з атомного договору з Іраном, якщо до 12 травня відносно іранської ракетної програми не будуть введені нові обмеження. Водночас Тегеран відкинув будь-які поправки до вже укладеної угоди.

У рамках цього договору Іран зобов'язався скоротити обсяги збагачення урану і погодився на більш жорсткий міжнародної контроль над його атомною програмою. Натомість щодо Ірану були поетапно скасовані санкції.

У квітні 2018-го постійний представник США в ООН Ніккі Хейлі заявила, що Кім Чен Ин уважно ознайомився з іранської атомної угодою і тепер знає, чого він може досягти. Водночас Дональд Трамп назвав договір про атомну програму Ірану "найгіршою угодою всіх часів".

У Республіці Казахстан був підписаний договір про заборону ядерної зброї. Країна пройшла значний шлях від володаря четвертого в світі ядерного арсеналу до країни-лідера в сфері ядерного роззброєння і нерозповсюдження.

Зараз ви читаєте новину «Назвали умову, за якою Іран відновить збагачення урану». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути