середа, 26 вересня 2018 19:22

Назвали справжнє ім'я одного з отруювачів Скрипалів

Руслан Боширов - насправді полковник ГРУ Анатолій Чепіга. Про це стверджують розслідувачі Bellingcat.

Він - високопоставлений співробітник російської розвідки, удостоєний найвищої державної нагороди Росії, Герой Російської Федерації, повідомляє сайт організації.

Автор: bellingcat.com
  Фото в паспорті Анатолія Чепіги від 2003 р .;  фото в паспорті «Руслана Боширова» від 2009 р; праворуч: «Руслан Боширов» на фотографії, оприлюдненій британською поліцією
Фото в паспорті Анатолія Чепіги від 2003 р .; фото в паспорті «Руслана Боширова» від 2009 р; праворуч: «Руслан Боширов» на фотографії, оприлюдненій британською поліцією

Брав участь у вторгненні в Україну

Анатолій Володимирович Чепіга народився 5 травня 1979 року в далекосхідному селі Миколаївка в Амурській області, населення 300 осіб, біля російсько-китайського кордону. У віці 18 років вступив до військового училища в 40 км від будинку. Це було Далекосхідне вище загальновійськове командне училище в Благовєщенську - один з елітних навчальних центрів Росії для спецназу. Закінчив з відзнакою 2001 року.

Служив в 14-й бригаді спецназу в Хабаровську. Його військова частина 74854 (раніше 20662) зіграла ключову роль в чеченській війні. Їздив туди три рази, отримав 20 нагород. Також була біля українського кордону наприкінці 2014 року.

Про Анатолія Чепігу не змогли знайти інформацію в мережі. Але розшукали його у телефонному довіднику, який потрапив до інтернету. 2003 він жив у Хабаровську. Був прописаний за адресою військової частини 20662. А 2012-го оселився у Москві.

Свій псевдонім "Руслан Боширов" отримав в період із 2003 по 2010 рік. Скоріше за все, закінчив так звану "Консерваторію ГРУ" у Москві - Військово-дипломатичну академію. Звання Героя Російської Федерації отримав 2014-го. За які саме заслуги видали нагороду - не вказано. Кремль закриває цю інформацію про деяких своїх службовців. Один із волонтерських сайтів стверджує, що її вручили у грудні 2014-го за миротворчу місію. На сайті військової академії, яку закінчив Боширов, значиться, що місія була секретною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стратегія на "уникнення": у РФ сховали підозрюваних в отруєнні Скрипалів

На Боширова змогли вийти після спілкування із кількома ГРУ-шниками. Питали, де могли готувати отруювача. Вони вказали на навчальний заклад у Благовєщинську. У статті про історію училища знайшли фото випускників у Чечні з підписом, що семеро з них нагороджені званням Героя. На зображенні впізнали Боширова-Чепігу. Підтвердження знайшли на сайті "Союз волонтерів Росії". На інших фото з випускникам Чепіги немає. Зробили висновок, що він - секретний агент.

Автор: bellingcat.com
  На фото із Чечні знайшли Боширова-Чепигу
На фото із Чечні знайшли Боширова-Чепигу
Один із відставних ГРУ-шників анонімно розповів розслідувачам, що на такі завдання, як у Солсбері, зазвичай відправляють службовців зі званням не вище, ніж капітан. Співрозмовник був дуже здивований, кажуть, що Кремль відправив полковника.

Двоє російських розвідників під іменами Олександр Петров і Руслан Боширов прибули до Лондона 2 березня. Оселилися в готелі "Сіті стей хотел". За два дні приїхали до Солсбері й обробили отрутою ручку дверей будинку Скрипалів. Викинули контейнер, замаскований під парфуми, у ящик для пожертв. Пізніше його підняв британець Чарлі Роулі. Подарував співмешканці Дон Стерджесс. Жінка побризкала себе рідиною. Невдовзі померла. Чоловік вижив. Петрова й Боширова розшукуватиме Інтерпол. 4 тис. людей могли загинути від "Новачка" в Британії, підрахували експерти. ­

Чоловіки запевняють, що обоє працюють у фітнес-­індустрії. Консультують людей щодо здорового способу життя. Продають біологічно активні добавки та спортивне харчування. Так мріяли подивитися на 123-метровий шпиль кафедрального собору в Солсбері й перший у світі годинник, що їздили туди двічі — 3 і 4 березня. Бо першого дня була сльота — геть змокли, ходили по підталому снігу. Не знають, чи були біля будинку Скрипалів, бо не мають уявлення, де він. Жіночі парфуми не перевозили, бо вони "нормальні мужики". Жили в номері з одним ліжком, ходили містом разом, бо завжди так тримаються. Тепер хочуть сховатися і відсидітися.

Пізніше стало відомо, що ГРУ-шники вживали наркотики і викликали в номер проститутку.

Зараз ви читаєте новину «Назвали справжнє ім'я одного з отруювачів Скрипалів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути