середа, 16 червня 2021 13:07

Назвали країни Європи, які вже запровадили Covid-сертифікати

Назвали країни Європи, які вже запровадили Covid-сертифікати
Шприц на смартфоні з текстом на екрані: "Свідоцтво про вакцинацію від Covid-19" на прапорі ЄС. Креативна ілюстрація / Getty Images

Цифрові сертифікати про Covid-19 вже використовують в 12 країнах Європи. Ще 16 країн готові до їх впровадження найближчим часом.

На думку Європарламенту, сертифікати мають бути доступні мандрівникам до 1 липня. Про це пише The Euro Weekly News.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Країна ЄС запускає цифровий сертифікат вакцинації

Сертифікат Єврокомісія схвалила в травні для регулювання вимог в'їзду в країни ЄС. Безкоштовний мобільний додаток, який дає цифровий доказ про вакцинацію проти коронавірусу, негативний результат тесту на Covid-19, або доказ, що в людини був вірус і вона видужала за допомогою антитіл. Поряд з особистими даними програма включає одноразовий QR-код. Або, якщо хоче особа, то може запросити паперовий документ з тією ж інформацією.

12 країн ЄС вже використовують такий цифровий сертифікат: Австрія, Хорватія, Чехія, Данія, Естонія, Німеччина, Греція, Латвія, Литва, Польща, Іспанія та Болгарія, яка входить в ЄС, але не входить у Шенгенську зону.

Додаток готовий до запуску в таких країнах як Бельгія, Кіпр, Франція, Італія, Люксембург, Нідерланди, Португалія, Словаччина, Словенія, Швеція. Окрім них, це Ліхтенштейн, Норвегія, Ісландія, Швейцарія, які не входять в ЄС, але входять в Шенгенську зону. А також Ірландія та Румунія, які входять в ЄС, але не входять у Шенгенську зону.

Фінляндія, Угорщина і Мальта все ще тестують мобільний додаток.

Сертифікат звільнить громадян ЄС від більш суворих обмежень щодо Covid-19 при поїздках між країнами-членами та дозволить громадянам третіх країн, як то Україна, в'їхати в Євросоюз без відбування карантину. Єврокомісія заявила, що має намір відновити міжнародні поїздки в ЄС з 1 липня.

Комісія також розробила еталонне програмне забезпечення і додатки для видачі, зберігання і перевірки сертифікатів, щоб полегшити їх запровадження на національному рівні. Вони опубліковані на GitHub і їх використовують 12 країн-членів.

Україна й Угорщина взаємно визнали свідоцтва про щеплення від Covid-19. З 11 червня можна подорожувати з вітчизняними свідоцтвами про повну вакцинацію. Про це повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Зараз ви читаєте новину «Назвали країни Європи, які вже запровадили Covid-сертифікати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути