Ексклюзиви
четвер, 21 січня 2021 17:02

Навальний показав маєток Путіна за $1 млрд
11

Палац Путіна / Скріншоти з відео Олексія Навального
Палац Путіна / Скріншоти з відео Олексія Навального
Палац Путіна / Скріншоти з відео Олексія Навального
Палац Путіна / Скріншоти з відео Олексія Навального
Палац Путіна / Скріншоти з відео Олексія Навального

Олексій Навальний 18 січня повернувся в Москву з Берліну, де 5 місяців лікувався від отруєння. Убити опозиціонера намагалася хімічною отрутою "Новичок". Політик вважає замовником замаху президента Володимира Путіна. Одразу в аеропорту Навального заарештували на 30 діб, а в поліцейському відділку почався суд.

На YouТube-каналі Навального 19 січня вийшов фільм-розслідування "Палац для Путіна" - про маєток глави Росії. Станом на 21 січня його переглянули 39,5 млн разів. Стрічка отримала найбільшу кількість переглядів на каналі, перевершивши попереднє розслідування про маєток експрем'єра Дмитра Медвєдєва "Він вам не Дімон", який переглянули понад 38 млн разів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відео Навального про палац Путіна порвало YouTube

Навальний сидить у московському СІЗО "Матроська тишина". Там буде як мінімум до 15 лютого. Під час суду опозиціонер закликав росіян виходити на вулиці. Акції на підтримку Навального мають відбутися в Росії 23 січня. Російські оглядачі вважають, що найбільш ймовірно політик отримає тривалий тюремний термін.

Найдорожчий житловий маєток Росії

Фільм "Палац для Путіна" потрапив в першу десятку трендів YouТube в Росії і ще 22 країнах. Серед них Білорусь, Україна, Казахстан, Латвія, Кіпр, Литва і Естонія.

У розслідуванні стверджується, що резиденція Путіна площею 68 га під Геленджиком на березі Чорного моря збудована 2010-го. Її вартість близько $1 млрд. На території маєтку є підземний льодовий палац для гри в хокей, церква, 80-метровий міст для переходу в чайний будиночок.

Палац ремонтується, бо всередині з'явилася пліснява через помилки архітекторів. Під час ремонту будують нові об'єкти. Будівництво палацу спонсорували з офшору, куди жертвували гроші наближені до Путіна бізнесмени. Про це пише "Настоящее Время".

Сам палац займає площу 17,6 тис. кв. м. Навальний називає його найбільшим приватним житловим будинком в Росії. Як йдеться в розслідуванні, усім відвідувачам суворо заборонено проносити з собою навіть простенькі мобільні телефони з камерою, а всі авто оглядають на кількох КПП. Крім будівлі, на закритій території є оранжерея на 2,5 тис. кв. м, амфітеатр.

Для виходу на пляж прорили тунель, у кінці якого дегустаційна кімната з виглядом на море. Про це пише ВВС.

Земля навколо палацу належить ФСБ. Це закрита територія, де заборонено рибалити, плавати чи літати.

У розслідуванні показаний план палацу. З нього зрозуміло, що там кілька саун, басейн, перукарня і аквадискотека. Також є зимовий сад і музична вітальня.

Площа однієї тільки спальні в палаці, за планом, 260 кв. м. У фільмі є фото меблів. Їх таємно сфотографували ті, хто робили ремонт. Серед меблів - диван, вартістю понад $27 тис. і стіл за $54 тис. Одна з кімнат - бібліотека з білими стінами, прикрашеними золотими вензелями, сценою. Також є кальянна з маленькою сценою і жердиною для стриптизу посередині. У маєтку є власне казино, а також зали з ігровими автоматами, треком для машин, а також стелажі для демонстрації колекції автомобілів.

Як стверджує видання "Проєкт", коли Путін приїжджає на чорноморське узбережжя, то офіційні зустрічі проводить в сочинській резиденції "Бочаров Ручей". Проте сам частіше живе в Геленджику і до палацу запрошує для неформального спілкування найближчих людей.

Поруч розташовані кілька виноробних господарств і будується винний завод, що належить фірмі Миколи Єгорова - однокурсник Путіна. Виноробнею поруч з палацом з 2018-го володіє давній друг Путіна Геннадій Тимченко. РПЦ також збудувала виноробню за 20 хв. їзди від палацу. Поруч влаштували устричне господарство.

Власником палацу виступає фірма "Акцепт", яка належить двоюрідному племіннику Путіна Михайлу Шеломову. Автори розслідування показали схему фінансування будівництва маєтку, у якій старі соратники Путіна - Ігор Сєчін, Юрій Ковальчук і Геннадій Тимченко.

Як писало видання Forbes 2015-го, глава інвестиційного фонду Hermitage Capital Білл Браудер в інтерв'ю каналу CNN заявив, що президент Росії - найбагатша людина на Землі. Його статки на той час оцінював в приблизно $200 млрд.

Скромний "раб на галерах" - квартира, 2 машини і гараж

У розслідуванні покійного російського опозиціонера Бориса Нємцова "Життя раба на галерах" перераховано 20 маєтків Путіна в Росії, а також літаки, гелікоптери, яхти, автомобілі та дорогі годинники. Книга побачила світ 2012-го. Через 3 роки Нємцова застрелили під стінами московського Кремля. Свого часу Путін заявив, що невтомно працює на благо Росії, мов раб на галері.

Як пише видання РБК, за деклараціями 2020-го, 2019 року президент Росії заробив $130 тис. Список його задекларованого майна багато років незмінний - квартира площею 77 кв. м, гараж - 18 кв. м, а також 2 авто - ГАЗ М21, "Нива" і причіп "Скіф". Крім цього, у користуванні Путіна, за декларацією, є квартира площею 153,7 кв. м і гаражне місце площею 18 кв. м.

"Маєток Путіна стане чудовим пансіонатом для реабілітації українських ветеранів АТО"

Російський публіцист Олександр Невзоров вважає маєток пам'ятником тиранії.

"Подивився фільм Навального. Можу сказати - не вразило, хоча зроблено гарно. Ці палаци – обов'язковий аксесуар абсолютної влади, деспотії, тиранії. Це так само симптоматично для влади такого типу, як нарости під час бубонної чуми. Не буває фізіономії диктатури без таких прищів. Звісно, погано, що маєток збудували. Але радий, що він є. Коли у нас усе закінчиться, треба буде миритися з усім людством, спокутувати вину перед Україною, то для ветеранів АТО цей маєток стане чудовим пансіонатом", - сказав Невзоров в ефірі "Эхо Москвы".

Російська політологиня Катерина Шульман каже, що маєток Путіна – звичний комплекс людини, яка виросла в СРСР.

"Палаци в традиційному суспільстві завжди мали церемоніальну роль. Вони мали показати, що король чи цар живе в розкоші. Палац Путіна за суттю палацом не є. Бо це має бути публічне місце, цілодобове реалітішоу, у центрі якого король-сонце з двома тілами - фізичним і політичним. Він показує себе, а інші обертаються навколо. Сенс палацу не в тому, щоб власник жив у розкоші, як думають бідні діти совка. Сенс придворного життя – ритуал і церемонії. Причина, чому Путін звів собі таємний палац, про який ніхто не мав би знати - комплекси пострадянської людини, у якої з'явилися великі гроші. Там залізні двері та високий паркан, щоб усамітнитися тому, хто виріс у комуналці", - сказала російський політолог Катерина Шульман виданню "Собеседник".

Український політолог Віталій Портніков вважає, що найстрашніше в цій історії, що росіяни приймуть цей пам'ятник хабарництву як належне.

"Ми бачимо, як виходець із незаможної ленінградської сім'ї все життя хоче взяти реванш за бідність. Навіть у НДР примудрився, за його ж словами, набрати зайві 12 кг ваги на недоступних для пересічних радянських людей продуктах. А коли став правителем Росії, реалізовує бажання з імператорським розмахом. Новина про путінський палац не є новиною. Про нього писали ще 11 років тому. Але тоді суспільство не помітило. Припускаю, зараз теж не помітить - хіба помилується красивими пейзажами чи інтер'єрами, сповненими несмаком у стилі Януковича. Дивно інше - готовність росіян десятиліттями приймати корупційні зловживання і ненаситне бажання влади до збагачення. Саме таке прийняття дій влади стало підґрунтям, що дозволило 2014-го Кремлю анексувати Крим", - сказав "Криму. Реалії" український політолог Віталій Портніков.

Зараз ви читаєте новину «Навальний показав маєток Путіна за $1 млрд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути