четвер, 20 січня 2022 13:12

НАТО проведе потужні морські навчання біля Росії

НАТО проведе потужні морські навчання біля Росії
280-метровий "Принц Уельський" у супроводі кораблів підтримки / Міністерство оборони Великої Британії

На фоні розміщення Росією в Баренцевому морі нової протикорабельної гіперзвукової ракети 3М22 "Циркон", НАТО вирішило направити на навчання "Холодна відповідь" у Норвегії два найпотужніші зразки своєї військово-морської зброї – британський авіаносець "Принц Уельський" та американський авіаносець "Гаррі Трумен".

Навчання, що почнуться у березні, спрямовані на відпрацювання перекидання сил на північ Норвегії і стануть найбільшими заполярними навчаннями Альянсу з 1980-х. У них візьмуть участь близько 35 тис. військових із 28 країн, а значна частина відбудеться на морі та у повітрі. Про це пише The Barents Observer.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США дозволили країнам Балтії передати Україні зброю – ЗМІ

Підготовка до давно запланованих навчань акетивно триває і безпосередньо не пов'язана з нинішнім протистоянням між НАТО та Москвою. Проте конфлікт у Східній Європі може перекинутися на Арктику, оскільки на Кольському півострові базуються одна з найпотужніших у Росії систем озброєнь, зокрема гіперзвукові крилаті ракети та військово-морський компонент стратегічної ядерної тріади.

24 грудня 2021 року президент Володимир Путін заявив, що збройні сили РФ успішно здійснили залповий пуск гіперзвукової ракети "Циркон". Тепер ця зброя готова до розгортання на Північному флоті як на надводних кораблях, так і на багатоцільових підводних човнах четвертого покоління.

При пуску з російського сектора у Баренцевому морі ракети "Циркон" здатні досягти цілей у Норвезькому морі приблизно за 10-15 хв. Російські військові стверджують, що "Циркон", здатний маневрувати у польоті, може легко оминути системи захисту класу "земля-повітря" будь-якої американської чи британської авіаносної групи.

Французький президент Емманюель Макрон закликав європейські країни інвестувати у свою колективну безпеку на тлі агресивних дій Росії.

Зараз ви читаєте новину «НАТО проведе потужні морські навчання біля Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути