Ексклюзиви
середа, 07 вересня 2022 18:12

Спецтема: Війна Росії проти України

"Наступ на півдні – методична операція з деградації російських сил" – що пише світова преса
6

Іноземні бійці розповідають, як нестача солдатів, артилерії та бронетехніки уповільнює наступи на півдні. Секретна доповідь показує, як російська економіка летить у прірву – економічно Володимир Путін справді повертає країну до стану СРСР. І деградація точної зброї Росії через відсутність західних мікрочипів. Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

"Це буде не швидко" – іноземні бійці простягають руку допомоги Україні у боротьбі за південь", CNN, США

Першого дня контрнаступу на півдні України Марк Ейрес зробив понад 2000 пострілів із радянського кулемета під час запеклих боїв із росіянами. Колишній британський солдат працює з українською розвідкою у битві за визволення Херсона. Він один із трьох іноземців у команді.

"Бої були інтенсивні, багато обстрілів. Ми дуже завзято билися і зайняли позиції росіян, які мали зайняти", – сказав 48-річний Ейрес.

Ейрес отримав серйозне осколкове поранення лівої ноги на другий день контрнаступу разом із чотирма іншими пораненими з його підрозділу. Але попри втрати на передовій він сказав, що українці повільно, але впевнено просуваються вперед.

Це важкий, повільний бій на півдні, бо у нас бракує ресурсів, щоб вести масштабний бліцкриг із масою артилерії та бронетехніки

"Це буде не швидко. Це важкий, повільний бій, метр за метром, позиція за позицією, бо не маємо ресурсів, щоб вести масштабний бліцкриг із масою артилерії і бронетехніки. Маємо робити це з розумом і спробувати зробити за рахунок мінімальної кількості жертв", – сказав Ейрес.

Зараз українці захопили жменьку населених пунктів у Херсонській області, й, за словами британської розвідки, успіхів досягнули за рахунок "ступеня тактичної несподіванки".

Автор: CNN
  Ейрес отримав тяжке поранення ноги на другий день контрнаступу
Ейрес отримав тяжке поранення ноги на другий день контрнаступу

Ейрес родом із Лондона. Він бився разом із колишнім морським піхотинцем із США Майклом Зафером Роніном, який також був поранений минулого тижня, на початку контрнаступу, отримавши осколкові поранення в голову, живіт і руку. Спочатку вони зустрілися, борючись разом із курдськими бойовиками у Сирії. Зараз одужують у лікарнях Одеси.

34-річний Ронін із Канзасу. Він сказав, що бойовий дух українців на передовій, як і раніше, "досить високий", а росіяни здаються "трохи непрофесійними та неорганізованими".

Автор: CNN
  Зафер Ронін заявив, що бойовий дух українців на передовий - досить високий
Зафер Ронін заявив, що бойовий дух українців на передовий - досить високий

Двоє чоловіків прибули на початку війни добровольцями, а пізніше записалися найманими солдатами до української армії за 3-річним контрактом. Ейрес приєднався, бо його надихнув дух українського народу.

"Це був вибір між правильним та неправильним. Це неспровокований напад на суверенну країну. Не маю жодних симпатій до російських солдатів", – сказав він.

Передові сили України добре оснащені стрілецькою зброєю та боєприпасами, але бракує важких озброєнь – артилерії і танків

Їхня головна проблема на полі бою в тому, що росіяни перевершують за чисельністю та озброєнням. За словами Ейреса, передові підрозділи України добре оснащені стрілецькою зброєю та боєприпасами, але їм бракує важких озброєнь, артилерії і танків. Обмежена кількість зброї, що поставляється США і НАТО, такої як HIMARS, гаубиці та комплекси Javelin, довели корисність, але їх недостатньо, щоб порівнятися з вогневою міццю їхніх противників.

"Вони просто постійно обстрілюють нас артилерією. Артилерія та броня, які у них є, її більше, ніж у нас. Наші удари точніші, але теж більш обмежені", – каже Ейрес.

У звіті Інституту вивчення війни ISW йдеться, що наступ на півдні – "методична операція з деградації російських сил і матеріально-технічного забезпечення, а не операція, спрямована на негайне повернення великих ділянок території".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Війна з Росією триватиме десятиліттями. Маємо бути готовими" – Олександр Хара

Ейрес має білу бороду. Українці прозвали його "дідусем". Він уже завоював довіру своїх молодших колег.

"Щойно вони бачать вас у бою і дізнаються, що ви тут, щоб залишитися з ними, і знають, що ви здібний солдат, одразу заслужите їхню повагу. Там, удома, я ніхто. Просто старий дивак, що знімає кімнату. Тут – солдат, роблю щось хороше, борюся. Мій син пишається тим, що роблю", – каже Ейрес.

Для обох поранених іноземних бійців їхня наступна мета – не політ додому в безпечне місце, а повернення на передову, щоб приєднатися до бою, щойно зможуть.

"Кремлівський секретний документ розкриває падіння режиму Путіна", Die Welt, Німеччина

Одна з повторюваних пропагандистських тез Путіна – розпад СРСР був випадковістю. Це передісторія його нападу на Україну. Але це також поширене почуття серед російського населення. Насправді період одразу після розпаду СРСР Росія переживала як час втрат, краху і дефіциту.

При ближчому розгляді виявляється, що Росія, особливо за Путіна, теж неухильно деградує, хай і повільніше, ніж після 1990 року, але неухильно, і війна посилить тенденцію. Це підтверджує секретний кремлівський економічний документ, який потрапив до ЗМІ.

Автор: Die Welt
  Економіка Росії падає швидше, ніж пророкували
Економіка Росії падає швидше, ніж пророкували

Найбільш очевидна риса спаду – частка Росії у світовій економіці. За даними МВФ, 2000 року на частку РФ припадало 3,11% світового ВВП. Потім ця частка зросла до 3,93% 2009 року через бум сировини. Але з того часу справи пішли під укіс. Цього року частка впаде нижче 3%.

Нині це пов'язано із санкціями, що призводять до різкого спаду російської економіки. МВФ очікує, що ВВП скоротиться на 6% цього року та ще на 3% наступного. Однак у самій Москві виходять із песимістичніших цифр. Про це свідчить опублікований внутрішній звіт. Bloomberg вдалося ознайомитися з ним.

У доповіді розглядається майбутнє російської економіки за трьома сценаріями. Всі три припускають, що тиск санкцій зростатиме, і їхній приклад наслідуватиме дедалі більше країн. Крім санкцій, що стосуються майже чверті імпорту та експорту, в ньому уточнюється, що Росія стикнулася з "блокадою", яка торкається "практично всіх транспортних маршрутів" і відрізає економіку від зарубіжжя.

Скорочення економіки РФ 2023 року прискориться, і вона не повернеться до довоєнного рівня до кінця десятиліття або навіть пізніше

Два з трьох сценаріїв передбачають, що скорочення економіки 2023 року прискориться, і вона не повернеться до довоєнного рівня до кінця десятиліття чи навіть пізніше. За одним сценарієм, 2023-го економіка досягне дна на 8,3% нижче за рівень 2021 року, за другим – 2024 року, а потім впаде на 11,9% нижче за рівень 2021-го.

У доповіді також розглядаються наслідки повного припинення постачання газу до Європи. Це коштуватиме РФ до 6,6 млрд євро на рік. Крім того, навіть у середньостроковій перспективі не вдасться повністю компенсувати втрату прибутків за рахунок нових експортних ринків.

Згідно зі звітом, у тривалій перспективі нездатність ремонтувати імпортне обладнання постійно обмежуватиме зростання: "Для деяких найважливіших імпортних товарів просто немає альтернативних постачальників".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Неймовірні втрати росіян послаблюватимуть Росію, робитимуть її поступливішою" – Стівен Бланк

До тиску додалися технологічні та фінансові обмеження. За оцінками звіту, до 2025 року країну можуть залишити до 200 тис. ІТ-фахівців.

Паралельно російський статистичний орган опублікував у вівторок, що 419 тис. людей залишили РФ у першому півріччі цього року. Це вдвічі більше емігрантів, аніж за аналогічний період 2021-го.

Відколи Путін вступив на посаду наприкінці 1999 року, населення Росії скоротилося з 146,6 млн до 143,5 млн 2021-го. Однак недавно повідомлялося про 146,8 млн осіб, включаючи 2,5 млн жителів Криму, який РФ анексувала з 2014 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ситуація в Херсоні – головна інтрига військового протистояння між Росією та Україною" – Сергій Згурець

Пандемія також сприяла зниженню. За офіційними даними, у Росії від Covid-19 померло 377 тис. осіб – у 2,5 рази більше, ніж у Німеччині, населення якої майже 57% населення РФ. Але кількість смертей від Covid-19 у Росії, ймовірно, набагато вища. За офіційними даними про смертність, лише в 2020 та 2021 роках померло майже на 1 млн осіб більше, ніж у середньому за попередні 10 років. Офіційна тривалість життя впала з 78,2 років до 74,5 років. У всього цього може бути лише одна причина – коронавірус.

Росія відстане від стандартів за технологіями на одне-два покоління, бо буде змушена вдаватися до менш розвинених альтернатив

Звіт завершується похмурим прогнозом. Обмежений доступ до західних технологій може означати, що Росія відстане від поточних стандартів на одне-два покоління, оскільки буде змушена вдаватися до менш розвинених альтернатив з Китаю та Південно-Східної Азії. Покоління або два тому – ось коли розпався СРСР. Саме туди Путін відкидає свою країну.

"Путін бореться за високотехнологічні деталі, доки його арсенал перетворюється в дим", Politico, США

Випустивши чи втративши в бою набагато більше ракетної вогневої могутності, ніж спочатку передбачали, російські солдати тепер все більше покладаються на давні запаси примітивних боєприпасів радянської епохи, тоді як українці, озброєні Заходом, борються за те, щоб переломити ситуацію на півдні.

Київ чудово розуміє, що результат війни залежатиме від того, чи Росія знайде спосіб відновити доступ до високотехнологічних чипів, і прагне зробити так, щоб вона їх не отримала. Щоб попередити про небезпеку, Україна розсилає міжнародні попередження, що РФ склала списки покупок напівпровідників, трансформаторів, з'єднувачів, корпусів, транзисторів, ізоляторів та інших компонентів, більшість із них виробляють компанії США, Німеччини, Нідерландів, Великої Британії, Тайваню та Японії. Послання ясно – не дозволяйте росіянам отримати це.

Автор: Getty Images
  Послання зрозуміле - не дозволяйте російським заволодіти мікрочіпами
Послання зрозуміле - не дозволяйте російським заволодіти мікрочіпами

Кремль останніми роками покладався на гравців у США, ЄС та Японії як постачальників напівпровідників, і вони мають бути поза досяжністю через санкції. Є труднощі, чи Китай може купувати технології, а потім продавати Москві. У крайніх випадках росіяни виколупують деталі з побутової техніки, такої як холодильники.

Прем'єр України Денис Шмигаль заявив, що війна підійшла до переломного моменту, коли технологічна перевага стає вирішальною.

У Росії залишилося майже 40 гіперзвукових ракет – тих, що мають точність і акуратність за рахунок мікросхем

"За нашою інформацією, росіяни вже витратили майже половину арсеналу озброєнь. За оцінками України, у Росії залишилося майже 40 гіперзвукових ракет. Це ті, які мають точність і акуратність за рахунок мікросхем. Через санкції поставки чипів припинилися, і вони не мають можливості поповнити запаси", – сказав він.

Джеймс Бірн, директор із розвідки та аналізу в аналітичному центрі RUSI, сказав, що, ймовірно, Росія роками скуповувала запаси західних мікрочипів та іншого обладнання, але зараз вони можуть закінчитися.

Автор: East News
  Українська оборонна споруда біля Запоріжжя
Українська оборонна споруда біля Запоріжжя

Російські організації, що поставляють військовим, мають різні способи купівлі життєво важливих товарів, починаючи від нерегульованих онлайн-ринків, і закінчуючи використанням підставних магазинів для контрабанди.

Такі країни, як Північна Корея та Іран, нагромадили багаторічний досвід для обходу санкцій. Росія готувалася до того, щоб упоратися з цим теж.

Автор: East News
  Українська оборонна споруда біля Запоріжжя
Українська оборонна споруда біля Запоріжжя

США, ЄС і союзники встановили режими ліцензування, щоб перешкодити компаніям експортувати потенційні військові технології клієнтам, які можуть становити загрозу для їхньої безпеки. Але величезна проблема відстежувати нелегальні канали розповсюдження і навіть легальні, щоб побачити, хто є кінцевим користувачем. Санкції мають закрити лазівки і затягнути гайки щодо російської армії.

Росія так відчайдушно потребує найскладніших напівпровідників для озброєнь, що вдалася до вилучення мікрочипів із посудомийних машин і холодильників для використання у військовій техніці, заявила в травні міністр торгівлі США Джина Раймондо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Західні еліти не билися на брудних вулицях міст. Їм не зрозуміти гопника Путіна" – чеський кримінолог Петр Пойман

Але деякі ветерани американської національної безпеки не погоджуються з оптимістичною оцінкою команди президента Джо Байдена. Вони кажуть, що західні уряди мають мало можливостей перешкодити іншим режимам, особливо Китаю, передати мікрочипи Росії. Міністерство торгівлі США не раз заявляло, що не бачить доказів, що КНР передає РФ технології, що могло б призвести до серйозних санкцій проти Пекіна. Але китайський уряд також заявив, що не накладатиме нових обмежень на свої комерційні відносини з Москвою.

Розслідування, проведене Reuters і RUSI у серпні, показало, що у російському військовому устаткуванні, виявленому на полі бою, багато компонентів американських та інших західних технологічних компаній. Такі компоненти, особливо мікрочипи – ключові для російської армії, щоб підтримувати військові зусилля.

Далі росіянам доведеться все більше покладатися на застарілу зброю. Тепер в Україні знаходять дедалі більше "тупих" ракет.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що Україна показує невеликі успіхи наступу на півдні. Поки що українські військові та чиновники не коментують бої біля Херсона, Росія намагається заповнити вакуум, говорячи про кривавий провал. Але це виявляється брехнею, коли відвідуєш Миколаїв – велике місто, яке найближче до лінії фронту.

Зараз ви читаєте новину «"Наступ на півдні – методична операція з деградації російських сил" – що пише світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 0
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути