Ексклюзиви
субота, 06 липня 2019 03:30

Наслідок вирубаних лісів - чому океани заполонили водорослі

Наслідок вирубаних лісів - чому океани заполонили водорослі
Чому океани заполонили водорослі. Фото: BBC.

Від Західної Африки й до Мексиканської затоки спостерігається найбільша у світі плаваюча маса морських водоростей.

Станом на червень 2018-го, пояс в Атлантичному океані простягнувся на 8850 км і вміщує понад 20 млн тон біомаси, передає ВВС.

Американські вчені вважають- бум водоростей в Атлантичному океані та Карибському морі може стати звичним явищем. Одними з факторів, які провокують зростання водоростей, є вирубування лісів і використання добрив.

Доктор Чуанмін Ху з Коледжу морської науки Університету Південної Флориди, зазначив, що цвітіння вийшли з-під контролю і це може бути пов'язане зі зміною хімії океану.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Наука, а не магія: фотограф робить неймовірні світлини хімічних реакцій

Дослідники використовували запис супутникових даних для вивчення Sargassum (рід бурих водоростей), який розквітав щороку з 2011-го по 2018-го. Вчені зазначають, що 2011-й виявився переломним – тоді водорості прибули на берег. Це пов'язане зі зміною клімату, оскільки вони впливають на опади й циркуляцію океану та навіть на діяльність людини. Спеціалісти також зазначили, що цвітіння не відбуваються через підвищену температуру води.

Співдослідник доктор Меньцю Ван зазначив, що деякі види Sargassum – групи водоростей, які живуть на поверхні океану, приваблюють риб, птахів і черепах. У відкритому океані вид дає велику екологічну цінність, слугує місцем проживання і притулком для різних морських тварин.

Але їх надлишок може задушити корали і морські трави. Цього року з такою проблемою зіткнулися близько 1000 кілометрів мексиканських пляжів.

За словами вчених, видалення водоростей є трудомістким, дорогим і не завжди ефективним.

Домівки колишніх мешканців Чорнобиля поросли деревами, травою та мохом. А замість них вулицями ходять дикі тварини. Після аварії на Чорнобильській АЕС природа стала поглинати бетонні конструкції, все більше опановуючи заражені радіацією території. Показали, як Чорнобиль виглядає нині.

Зараз ви читаєте новину «Наслідок вирубаних лісів - чому океани заполонили водорослі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути