понеділок, 14 вересня 2009 12:58

Народи світу за присутність міжнародних спостерігачів на виборах – опитування

Народи світу за присутність міжнародних спостерігачів на виборах – опитування
Опитування, проведене WorldPublicOpinion.org у 17 країнах, встановило, що жителі 15 з них мають позитивне ставлення до такої практики, як моніторинг виборчого процесу міжнародними спостерігачами. В 11 країнах більшість людей вважають, що це піде на користь їхній державі.

Ситуація в Україні

В Україні опитування показало , що більшість (63%) вважають за бажану присутність міжнародних спостерігачів на виборах. Проти присутності спостерігачів висловилися 25% опитаних, 12% не визначились.

В Росії кількість за і проти розподілилася практично навпіл (45% за та 40% проти присутності спостерігачів).

Ситуація в світі

На питання про те, чи слід народу бажати присутності міжнародних спостерігачів, які стежили б за процесом, "коли існує стурбованість чесністю виборів", у середньому по всіх опитаних країнах 64% дали ствердну відповідь. У жодній країні більшість не виступає проти цього, хоча в Туреччині й Індії думки розділилися. У більшості країн, які висловилися за присутність спостерігачів, цю думку підтримує переважна більшість (часто у співвідношенні 2 до 1 щодо опонентів). Найширшу підтримку ця ідея здобула в Азербайджані (83%), Кенії (82%) та Британії (81%). Крім того, вона підтримується більшістю населення Гонконгу (55%), Макао (63%) й Тайваню (61%).

Чи не найдивніше те, що більшість націй також сказали, що їхній країні "буде користь від спостереження міжнародними представниками за виборами". З найбільшим ентузіазмом це сприймається в Кенії (85%) і Нігерії (74%). У жодній країні проти цієї думки не висловилися більше ніж 51%.

У західних країнах, де давно встановився демократичний режим, більшість (хоч і незначна – або навіть менше людей) вважає, що їхній країні не буде користі з міжнародних спостерігачів: 51% у Британії, 51% у США та 50% у Франції. Проте все ж таки велика кількість людей позитивно ставиться до присутності міжнародних спостерігачів у Сполучених Штатах (46%), Франції (45%) і Британії (46%). У Німеччині майже половина опитаних вважає, що це буде корисно (49%), а 36% не погоджуються з цим.

Трохи більше половини опитаних в Індії також думають, що користі від міжнародних спостерігачів їхній країні не буде. А в Росії та Туреччині думки розділилися.

Опитування було проведено WorldPublicOpinion.org серед 16 863 респондентів у 17 країнах: Азербайджані, Великій Британії, Єгипті, Індії, Іраку, Кенії, Мексиці, Нігерії, Німеччині, Пакистані, Росії, Сполучених Штатах Америки, Туреччині, Україні, Франції, Чилі та на території Палестини. Було також опитано жителів Тайваню, Гонконгу та Макао.

WorldPublicOpinion.org, що є дослідницьким проектом, який об"єднує соціологічні організації різних країн світу, координується Програмою з дослідження сприйняття міжнародних стратегій (PIPA, the Program on International Policy Attitudes) Університету Меріленда. В результатах дослідження можлива похибка 3-4% в той чи інший бік. Опитування респондентів у всіх зазначених країнах проводилося з 4 квітня по 9 липня 2009 року.

- Здається, що люди в усьому світі хочуть, аби міжнародні спостерігачі допомогли усунути неясності у виборах. Й отримані результати опитування вказують на те, що присутність міжнародних спостерігачів могла б значно покращити сприйняття легітимності результатів виборів, – зазначив Стівен Кул, директор WorldPublicOpinion.org.

Зараз ви читаєте новину «Народи світу за присутність міжнародних спостерігачів на виборах – опитування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути