середа, 02 грудня 2020 12:27

Наполеон сам поклав імператорську корону собі на голову

Наполеон сам поклав імператорську корону собі на голову
Коронація Наполеона І. Картина Жака-Луї Давіда / Wikipedia

2 грудня 1804-го у соборі Нотр-Дам в Парижі відбулася церемонія коронації Наполеона Бонапарта. Він став першим французом, який отримав титул імператора за тисячу років. Папа Пій VII вручив Наполеону І корону, яку 35-річний завойовник Європи, сам поклав собі на голову.

Наполеон Бонапарт став одним із найбільших військових стратегів в історії. Він швидко піднявся військовою і політичною драбиною під час Французької революції в кінці 1790-х.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Наполеон покинув Москву

До 1799-го Франція воювала з більшою частиною Європи. Наполеон повернувся з єгипетської кампанії, щоб взяти на себе правління урядом у Парижі та врятувати країну від краху. Він став першим консулом в 1800-му, реорганізував армію і переміг Австрію. У 1802-му встановив Наполеонівський кодекс - нову систему французького права. У 1804-му заснував Французьку імперію.

До 1812-го імперія Наполеона простягалася від Іспанії та Італії до Німеччини і країн Центральної Європи, які тоді належали Австрійській і Російській імперіям.

Починаючи з 1812-го, Наполеон почав програвати, переживши катастрофічне вторгнення в Росію, програвши в Іспанії та зазнавши повного розгрому від союзних європейських військ до 1814-го. Першій Французькій імперії настав кінець в 1814-му зі зреченням Наполеона від престолу і засланням на острів Ельба біля італійських берегів.

На початку 1815-го він втік із заслання, зібрав нову Велику армію, яка врешті програла в битві при Ватерлоо союзним військам 18 червня 1815-го. У Франції відбулася реставрація монархії Бурбонів, проте тепер обмеженої конституцією.

Наполеона заслали подалі, на острів святої Єлени, що біля берегів Африки, де він жив під домашнім арештом з кількома послідовниками. У травні 1821-го помер, швидше за все, від раку шлунку. Йому був 51 рік. У 1840 році його тіло привезли в Париж, де відбулися пишні похорони.

Зараз ви читаєте новину «Наполеон сам поклав імператорську корону собі на голову». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути