Ексклюзиви
неділя, 23 липня 2023 11:47

Спецтема: Війна Росії проти України

"Найуразливіші прифронтові країни НАТО зустрічаються зі зростаючою російською загрозою" ‒ Лі Хокстейдер

"Найуразливіші прифронтові країни НАТО зустрічаються зі зростаючою російською загрозою" ‒ Лі Хокстейдер

Думки у виданні The Washington Post редактора Лі Хокстейдера

Того дня, коли минулого року десятки тисяч російських солдатів увірвалися в Україну, американські десантники зі 173-ї повітряно-десантної бригади, повністю екіпіровані в бойове спорядження, приземлилися в аеропорту в Латвії, що стало символом готовності Вашингтону захищати своїх найуразливіших союзників.

На папері це зобов'язання непорушне з того часу, як очолюваний США Альянс майже 20 років тому поширив свою парасолькову гарантію колективної безпеки на Латвію та сусідні країни Балтії ‒ Литву та Естонію. На практиці виконання цієї обіцянки було б кошмаром, враховуючи нинішню нестачу ресурсів і все більшу загрозу російської агресії, яка зростає в геометричній прогресії. Ні Вашингтон, ні його європейські союзники не готові.

НАТО планує зупинити російські війська в країнах Балтії до того, як зможуть захопити щось, і наразити громадян на ризик звірств, подібних до тих, що були в Україні

НАТО роками сонно зважало на зростаючу загрозу з боку Москви, а потім отримало тривожний дзвінок, коли президент Росії Володимир Путін почав руйнівну атаку на Україну 17 місяців тому. Минулого тижня на своєму щорічному саміті Альянс прийняв 4000 сторінок секретних планів з підготовки сотень тисяч американських та інших сил швидкого реагування з баз по всій Європі для захисту прифронтових держав, включаючи країни Балтії. Місія "стримування шляхом перешкоджання", що означає зупинку російських військ до того, як зможуть захопити бодай сантиметр території НАТО, і потенційно піддати прифронтові держави блоку ризику звірств, подібних до тих, що були в Україні.

Але ці плани, а також долари, євро та політична воля для їх реалізації залишаються під сумнівом. І ніде ці сумніви не глибші, ніж у країнах Балтії, де існує екзистенційна загроза з боку Росії.

"Якщо хочете довести, що Альянс ‒ реальний і заслуговує на довіру, вам слід сюди", ‒ сказала Крістін Берзіна з Німецького фонду Маршалла, який цього місяця організував дослідницьку поїздку в Латвію для кількох експертів з трансатлантичної безпеки і для мене.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Захід посилюватиме нашу обороноздатність" - Володимир Горбач про саміт НАТО

Балтійські країни, колонізовані імперською Росією, а потім під владою СРСР протягом більшої частини ХХ століття, роками попереджали, що Путіну не сподобається жити в існуючих кордонах Росії. Їх ігнорували у Вашингтоні, Лондоні, Парижі та Берліні.

Сьогодні у красивому центрі Риги плакат із фотографією Путіна у формі черепа на червоному тлі дивиться через вулицю на російське посольство. Зображення передає ненависть, яку Росія викликає у багатьох латишів, чиї діди та прадіди були схоплені радянськими військами та масово депортовані до сибірських концтаборів під час та після Другої світової війни.

Російські пропагандисти відточують свою злість на балтах в улюбленому їхньому епітеті ‒ "нацисти". Вони розлютилися, коли Латвія невдовзі після вторгнення в Україну наказала знести пам'ятник Червоній армії в центрі Риги.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хто очолить наступний бунт у Росії?

Балти посилюють свою ліліпутську оборону, щоб підготуватися до російського вторгнення, яке багато хто вважає ймовірним протягом трьох-п'яти років. Латвія за останні десятиліття збільшила витрати на оборону з 1% ВВП до 2,3%. У країні відновлено призов. Вона купує ракети зі США та німецькі системи ППО. Інсайдери кажуть, що міністр оборони Латвії – єдиний чиновник, який не потіє під час переговорів в уряді щодо річного бюджету.

Але Латвія з населенням менше 2 млн осіб межує з Росією та її васалом Білоруссю на майже 400 км. Її власні сили навряд чи стануть перешкодою, якщо Росія все таки вторгнеться. Латвійський ВМФ, чий наступальний потенціал складається з п'яти невеликих патрульних катерів, "відверто кажучи, є береговою охороною".

Дослідження 2016 року показало, що російські сухопутні війська можуть захопити Ригу і Таллінн за два-три дні

Дослідження, проведене Rand Corp. В 2016 році, показало, що російські сухопутні війська можуть захопити Ригу і Таллінн, столицю сусідньої Естонії, за два-три дні.

"Без підтримки США нам кінець", ‒ сказав латвійський учений Андіс Кудорс.

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну Пентагон направив на європейські бази понад 20 тис. додаткових військових, внаслідок чого чисельність сил США на континенті досягла не менше 100 тис. осіб. Генерал США Крістофер Каволі, головнокомандувач союзних військ у Європі, очолює зусилля зі збору близько 300 тис. військових швидкого реагування НАТО, що приблизно у вісім разів перевищує чисельність нинішніх сил. Мета в тому, щоб вони могли розвернутися для захисту прифронтових держав за 10-30 днів.

Проблема в узгодженні масштабного нарощування сил, необхідного для досягнення цієї мети, політичній волі та доступних ресурсах більшості держав-членів Альянсу. Прогноз невтішний.

У більшій частині Європи роки анемічних військових витрат призвели до послаблення армій і мізерних запасів зброї. Озброєння України спустошило арсенали по всьому континенту

У більшій частині Європи роки анемічних військових витрат призвели до послаблення збройних сил і мізерних запасів зброї. Озброєння України спустошило арсенали по всьому континенту. Продукція оборонної промисловості у США та ЄС недостатня для озброєння та оснащення додаткових бригад, як цього хоче Каволі. Нові інвестиції в лінії зі збирання зброї вимагатимуть років зусиль, щоб принести плоди.

Також неясно, хто дасть додаткові десятки тисяч контингентів швидкого реагування НАТО, яких хоче Каволі, враховуючи, що близько двох третин країн НАТО не можуть виконати мінімальну мету Альянсу з витрат на оборону на рівні 2% від ВВП на рік.

В Адажі, базі неподалік Риги, батальйон НАТО під командуванням Канади має збільшитися на кілька тисяч осіб, щоб досягти чисельності бригади, тобто близько 4 тис. солдатів. Навіть така скромна модернізація займе щонайменше три роки. На той час Москва, можливо, вже відновить власні бригади, виснажені в Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розбиті "кадировці" та жахи у СІЗО Донецька: історія "азовця", який майже рік був у полоні

Перспективи не були більш обнадійливими, коли я відвідав авіабазу Лієлварді в Латвії, де невеликий парк американських вертольотів Blackhawk тренується для перекидання бойових частин на фронт для відбиття атак загарбників. Це залежить від настільки ненадійної лінії постачання, що запасні лопаті ротора доставляються з заводів у США до трьох тижнів.

"У кризовій ситуації ми зупинимося за тиждень-два", ‒ каже підполковник Лукас Берг із 3-ї піхотної дивізії США, командир гелікоптерної оперативної групи.

НАТО зберігає величезну міць, як це було показано цієї весни під час найбільших в історії повітряних навчань, в яких брали участь 10 тис. осіб особового складу та 250 літаків, близько 100 з них - із США. Альянс набрав більше сил у Балтійському регіоні, коли навесні цього року до нього приєдналася Фінляндія, і, ймовірно, вступить Швеція наприкінці цього року та ще зміцнить його позиції.

Проте робота Каволі та його наступників припинена, і терміновість її відновлення очевидна. Без нової рішучості з боку Вашингтону та великих європейських столиць Кремль, швидше за все, розглядатиме прифронтові держави НАТО як привабливі та легкі цілі.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «"Найуразливіші прифронтові країни НАТО зустрічаються зі зростаючою російською загрозою" ‒ Лі Хокстейдер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути