неділя, 28 лютого 2021 16:18

Найкривавіший день протестів у М'янмі – мінімум 10 вбитих

Найкривавіший день протестів у М'янмі – мінімум 10 вбитих
Поранений в машині швидкої в Янгоні / ВВС

Поліція відкрила вогонь по протестуючим в М'янмі. В результаті загинуло не менше 10 осіб.

Неділя, 28 лютого, стала найбільш кривавим днем з початку мітингів проти державного перевороту в М'янмі. Випадки смерті в зафіксували в містах Янгоні, Давей і Мандалає. Поліція застосувала гумові кулі, сльозогінний газ та бойові патрони. Про це пише ВВС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рада Безпеки ООН закликала звільнити політв"язнів М"янми

Сили безпеки почали жорстокі репресії в суботу, після кількох тижнів переважно мирних протестів проти військового перевороту, який стався 1 лютого. Тоді керівники уряду, зокрема, Аунг Сан Су Чжи, були усунуті з посад та затримані.

На кадрах з неділі в соцмережах видно, як протестуючі тікають, коли їх переслідує поліція, зводяться тимчасові блокпости і правоохоронці хапають людей, залитих кров'ю.

"Коли прибув на дорогу Хледан в Янгоні, біля мене проїхала швидка. Чув, що 1 людину застрелили. Побіг на те місце. Коли приїхав, волонтери вже завантажили тіло в швидку. Бачив кров на дорозі та саморобний щит поруч. Куля пройшла крізь щит. Через кілька хвилин дорогу зайняли нові протестувальники, які заблокували територію щитами, барикадами і приготувалися до зустрічі з поліцією. Прибули ще правоохоронці. Люди сиділи на дорозі та співали. Їх було так багато, що не бачив краю натовпу. Бачив 2-х застрелених, одного важко пораненого. Але народ не відступив", - розповів ВВС свідок подій.

Цифри з неперевірених звітів у соцмережах значно вищі. У деяких випадках йдеться навіть про понад 20 загиблих. Ще десятки поранені. Точна кількість заарештованих невідома. "Асоціація допомоги політичним в'язням" називає цифру в 850 осіб. Але це без врахування того, що ще сотні затримали протягом вихідних.

Цифри з неперевірених звітів у соцмережах значно вищі

Цивільну лідерку країни Су Чжи не бачили на публіці з тих пір, як її затримали в столиці Найп'їдо, коли почався переворот 1 лютого. Її прихильники і багато представників міжнародної спільноти вимагали її звільнення і відновлення результатів листопадових виборів, в результаті яких партія Су Чжи "Національна ліга за демократію" здобула переконливу перемогу.

Військові виправдали захоплення влади тим, що нібито було масштабне шахрайство на виборах, проте виборча комісія заперечує ці скарги. Переворот широко засудили за межами М'янми.

М'янма, також відома як Бірма, стала незалежною від Великої Британії в 1948-му. Протягом більшої частини сучасної історії була під правлінням військової хунти. Обмеження почали слабшати з 2010-го, що призвело до вільних виборів в 2015-му і приходу до влади уряду на чолі з ветераном опозиції Аунг Сан Су Чжи в 2016-му. У 2017-му бойовики-мусульмани з етнічної групи рохінджа атакували поліцейські пости, а армія М'янми відповіла репресіями і терором, під час якого вбили тисячі рохінджа. Більше, ніж півмільйона втекли через кордон в сусідній Бангладеш. ООН назвала дії військових М'янми "хрестоматійним прикладом етнічної чистки".

Зараз ви читаєте новину «Найкривавіший день протестів у М'янмі – мінімум 10 вбитих». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути