Ексклюзиви
пʼятниця, 22 квітня 2022 09:54

Спецтема: Війна Росії проти України

Найближчі соратники Путіна почали "зникати" за загадкових обставин - ЗМІ

Найближчі соратники Путіна почали "зникати" за загадкових обставин - ЗМІ
Оточення Володимира Путіна потрапляє під репресії через провал у наступі на Україну - Bild. Фото: Getty Images

Низка колись близьких союзників президента Росії Володимира Путіна зникли після початку повномасштабної війни в Україні.

Деякі з них - за загадкових обставин. Вони втратили свою свободу або життя через провал "спецоперації", пише німецька газета Bild.

Ідеться, зокрема, про тривале зникнення міністра оборони РФ Сергія Шойгу. Багато ЗМІ писали, що в нього проблеми зі здоров'ям. Чутки ще більше підігрілися, коли його донька звинуватила Путіна в "маргіналізації" свого батька.

Міністр нібито повернувся в публічний простір. Водночас Bild зауважила, що перші відео з начебто "живим" міністром багато хто вважав сфальсифікованим.

Інший поплічник Путіна - глава російської п'ятої служби ФСБ Сергій Бесєда - зараз у в'язниці Лефортово в Москві. На початку війни він перебував під домашнім арештом за підозрою "в розтраті держкоштів".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін почав особисто віддавати накази у війні, але тільки робить гірше - Грозєв

Чистки у ФСБ провели через побоювання Путіна, що хтось із секретної служби міг передати плани РФ напасти на Україну західній розвідці. Арештом Бесєди Путін посилає іншим чіткий сигнал. Мовляв, якщо ви зрадите мене - опинитеся у в'язниці, додає видання.

У середині березня Путін також заарештував одного з вищих воєначальників Москви - заступника начальника російської національної гвардії генерала Романа Гаврилова. Затримання офіційно не підтвердили. Російські ЗМІ писали, що Гаврилова звільнили.

"Але всього за день до передбачуваного арешту Гаврилова Путін виправдовував війну в Україні й виступав проти "зрадників" у зверненні до свого уряду", - зауважили журналісти.

Існують дві версії арешту генерала: витік військової інформації, що призвів до загибелі людей, або "розтрата коштів", вважає керівник групи журналістів-розслідувачів Bellingcat Христо Грозєв.

Про проведення чисток у російській ФСБ стало відомо 11 квітня. За даними Христо Грозєва, під чистку потрапили 150 офіцерів п'ятої служби, які займалися "українським питанням" і постачали Путіну інформацію про ситуацію в Україні.

Зараз ви читаєте новину «Найближчі соратники Путіна почали "зникати" за загадкових обставин - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути