Ексклюзиви
вівторок, 04 жовтня 2022 17:38

Найбільша лізингова компанія світу вимагає від Росії $3,5 млрд

Найбільша лізингова компанія світу вимагає від Росії $3,5 млрд
Російські оператори не віддали AerCap загалом 116 літаків і 23 запасних авіадвигуни. Фото: eastnews.ua

Найбільша лізингова компанія світу AerCap Holdings подала позов до страховиків через украдені Російською Федерацією літаки.

Лізингодавець подав позов до страховиків з вимогою виплатити $3,5 млрд за літаки, що залишилися в РФ. Про це повідомляє Financial Times.

У позові наголосили, що після того, як Євросоюз запровадив санкції проти Росії, лізингодавець заявив про припинення оренди й попросив російські авіакомпанії повернути літаки.

Замість цього літаки перереєстрували в РФ і продовжили їх використовувати. Російські оператори не віддали AerCap загалом 116 літаків і 23 запасних авіадвигуни.

Компанія AerCap подала позов до Високого суду Лондона до групи страховиків зі США на чолі з AIG і європейським компаніям на чолі з Lloyd's. Загальна сума покриття становить $ 3,48 млрд. На військові ризики припадає $1,22 млрд.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лізингова компанія спише літаки на $800 млн, які застрягли в Росії

AIG страхувала літаки лізингодавця від усіх ризиків, крім воєнних. Другий же страховик займається ризиками, пов'язаними з війною.

Водночас страховики на чолі з AIG зазначають, що дії російських авіакомпаній "здійснені з політичною метою". Це виводить літаки з-під страхового покриття.

У Lloyd's стверджують, навіть якщо суд вирішить, що конфіскація була частиною події, що охоплюється їхніми полісами, вони нестимуть відповідальність тільки в разі знищення літаків.

У Росії застрягли понад 500 літаків, вартістю приблизно в $10 млрд, які агресор не хоче віддавати. Уряд Росії офіційно повідомив про намір не віддавати лізингові літаки на вимогу власників. Таке рішення оголосив міністр транспорту РФ Віталій Савельєв.

Зараз ви читаєте новину «Найбільша лізингова компанія світу вимагає від Росії $3,5 млрд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути