вівторок, 06 жовтня 2020 00:33

Нагірний Карабах: США, Франція та Росія виступили зі спільною заявою

Нагірний Карабах: США, Франція та Росія виступили зі спільною заявою
Бої за Нагірний Карабах спалахують із новою силою. Фото: REUTERS

Глави МЗС США, Франції та Росії виступили зі спільною заявою, в якій міститься заклик до негайного припинення вогню в Нагірному Карабасі.

Про це йдеться у заяві, опублікованій на сайті МЗС Франції 5 жовтня.

У документі, який підписали співголови Мінської групи ОБСЄ - міністр у справах Європи і закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан, державний секретар Сполучених Штатів Америки Майкл Р. Помпео і глава МЗС Росії Сергій Лавров, вони "найрішучішим чином засуджують безпрецедентну й небезпечну ескалацію насильства в зоні нагірно-карабаського конфлікту і за її межами".

Міністри зазначають, що нещодавні напади, метою яких, імовірно, були цивільні об'єкти, є загрозою для стабільності в регіоні.

Вони закликають сторони конфлікту до негайного і беззастережного встановлення режиму припинення вогню.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Азербайджан повідомив ОБСЄ про кількість жертв під час боїв в Карабасі

"Країни-співголови твердо налаштовані повною мірою здійснювати мандат, покладений на них ОБСЄ і міжнародним співтовариством, за підтримки країн-членів Мінської групи. Відповідно до цього мандата вони продовжать послідовно нарощувати взаємодію зі сторонами, закликаючи їх без зволікання взяти на себе зобов'язання щодо відновлення процесу врегулювання на основі наявних базових принципів і відповідних міжнародно-правових актів, які добре відомі обом сторонам", — йдеться в заяві.

Бої за Нагірний Карабах спалахують із новою силою. Азербайджан обвинувачує вірменські війська в обстрілі другого за величиною міста Гянджа. У Баку це називають відкритою провокацією, яка розширює зону бойових дій. Єреван усе заперечує.

Своєю чергою підтримувані Вірменією сили розповідають про обстріл азербайджанцями міста Степанакерт, так званої столиці спірної території. Й закликають ОБСЄ визнати незалежність їхньої самопроголошеної "Нагірно-Карабаської Республіки". Запеклі бої в регіоні тривають уже понад тиждень. На вирішення конфлікту силами Мінської групи ОБСЄ сподіваються у Євросоюзі.

Зараз ви читаєте новину «Нагірний Карабах: США, Франція та Росія виступили зі спільною заявою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути