понеділок, 24 травня 2021 09:04

Над Білоруссю можуть заборонити всі польоти. Цього вимагають 8 країн

Над Білоруссю можуть заборонити всі польоти. Цього вимагають 8 країн
8 країн вимагають негайних санкції проти влади Лукашенка. Фото: Reuters

США, Чехія, Латвія, Німеччина, Литва, Ірландія, Польща й Велика Британія засуджують перехоплення літака Афіни - Вільнюс компанії Ryanair і арешт журналіста Романа Протасевича в Білорусі.

"Використання винищувачів для перехоплення цивільного рейсу Ryanair є актом піратства на маршруті між двома країнами НАТО та ЄС. Цей нерозсудливий учинок піддав серйозній небезпеці пасажирів та екіпаж", - ідеться в спільній заяві голів комітетів із міжнародних відносин у законодавчих органах восьми країн.

Посадовці закликали Міжнародну організацію цивільної авіації (ІКАО) негайно провести розслідування інциденту, а доти "заборонити всі польоти над Білоруссю, зокрема польоти в країну й із неї".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Литва вимагатиме нових санкцій проти Білорусі через викрадення літака

"Цей акт державного терору й викрадення людей становить загрозу для всіх, хто подорожує Європою й за її межами. Ми закликаємо держави НАТО та Європейського Союзу запровадити санкції проти режиму Олександра Лукашенка. Дії його адміністрації нагадують про нелегітимність влади, яка претендує на керування в Мінську", - ідеться в документі.

Автори також закликали владу Білорусі звільнити Романа Протасевича та інших політичних в'язнів.

На саміті Євросоюзу в понеділок, 24 травня, обговорять вимушену посадку в Мінську літака авіакомпанії Ryanair, що летів із Афін до Вільнюса, повідомив голова Євроради Шарль Мішель. Він пообіцяв відповідь на інцидент.

Зараз ви читаєте новину «Над Білоруссю можуть заборонити всі польоти. Цього вимагають 8 країн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути